Šta nasleđujemo od roditelja?

18/09/2021 12:24

Šta nasleđujemo od roditelja?

Kako jabuka nikad nije pala dalje od stabla, tako i dete ne može, a da ne liči na svoje roditelje.

Deca od roditelja nasleđuju brojne osobine, karakteristike ali i bolesti.

Nasledstvo

Od svakog roditelja “kupimo” po dve kopije svakoga gena, a mutacija određenih gena glavni je okidač za nasledne bolesti. Na listi naslednih bolesti, prvo mesto  zauzima visok holesterol.

Američka genetičarka Šivani Nazaret objašnjava da jedna osoba od 500, ima genetsku mutaciju koja je uzročnik porodične hiperholesterolemije. Reč je o naslednoj bolesti srca koja može biti uzrok preuranjenog srčanog ili moždanog udara. U tom slučaju, oboleli ne mogu regulisati holesterol, koji se nagomilava godinama, a ne pomažu ni razne dijete niti fizička aktivnost, jer su geni odradili svoje.

Naučno je dokazano da se rak dojke nasleđuje od oca.

Rađamo se s genima BRCA1 i BRCA2, koji ne stvaraju probleme dok ne mutiraju. One žene koje naslede mutaciju jednog ili oba BRCA gena od strane oca, imaju veće šanse da obole od raka dojke.

Stručnjaci objašnjavaju da ovi geni nisu opasni po zdravlje muškarca. Naime, rak dojke je retka pojava među muškarcima.

Kada je u pitanju gubitak kose, gen koji ovde igra ključnu ulogu nalazi se na X hromozomu i muškarci ga nasleđuju od majki, dok žene gen preuzimaju od oba roditelja.

Dugotrajne glavobolje

Dugotrajne i teške glavobolje, koje su propraćene mučninom nasledne su u 80 posto slučajeva. Stručnjaci su otkrili da gen TRESK izaziva pojavu migrena, a on se često nasleđuje od roditelja.

Bolesti srca

Ukoliko je majka imala probleme sa srcem, šanse da ih dete nasledi su 20 posto.

Psihičke bolesti

Američki Institut za mentalno zdravlje otkrio je da je verovatnoća da dete oboli od depresije, oko 10 odsto. Depresija je samo jedna od psihičkih bolesti koje se mogu naslediti, pored bipolarnog poremećaja i šizofrenije.

18/09/2021 12:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments