Kada se pojavio prvi test za trudnoću?

20/05/2023 15:41

Kada se pojavio prvi test za trudnoću?

Možda ste se nekad zapitali, kada se pojavio prvi test za trudnoću? 

Naime, prema podacima koji postoje, test za trudnoću pojavio se 1350. godine.

Test na egipatskom papirusu

Arheolozi su otkrili i protumačili egipatski papirus na kojem se nalazi detaljan i vrlo jednostavan opis, koji se ispostavio kao prilično efikasan test za trudnoću.

Opis na papirusu savetuje sledeće korake.

Žena bi trebala, u isto vreme, da mokri na semenke pšenice i ječma. Ukoliko nikne ječam, ona nosi dečaka, a ukoliko nikne pšenica, nosi žensko dete. Ako se ne dogodi ništa od navedenog, žena nije u drugom stanju.

Stručnjaci navode da je ovaj tip testiranja isproban 1963. godine, a rezultati su pokazali da nije samo verovanje u pitanju. Naime, u 70 posto slučajeva, urin trudne žene uticao je na rast semenja.

Ovaj metod, u srednjem veku zamenjen je proučavanjem boje urina. Testirana je reakcija alkohola u vinu i protein iz mokraće. Ovaj metod nije pokazao očekivane, uspešne rezultate.

U 19. veku, naučnici su uposlili mikroskope u potrazi za konačnim rešenjem. Oko 1900. godine došlo je do otkrića hormona hCG, u pitanju je humani horionski gonadotropin, koji je prisutan samo u mokraći žene koja je trudna.

Naučna istraživanja, testiranja i dostignuća, dovela su do upotrebe raznih testova za trudnoću. Svaki test radi na principu detektovanja hormona hCG.

20/05/2023 15:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments