Zanimljivosti o zamku Ečka

04/03/2021 12:55

Zanimljivosti o zamku Ečka

Selo je neverovatna riznica Vojvođanske istorije. U njemu se nalazi najstarija pravoslavna crkva u ovom kraju, rumunska crkva, zamak Ečka, njegove napuštene konjušarnice, još jedna crkva u dvorištu zamaka i čuveni toranj za vodu koji izgleda poput tvrđave iz ranog srednjeg veka i uglavnom je slika znamenja samog kraja i sela kao turističke atrakcije.

Ečka je omanje selu u Vojvodini koje se nalazi na samo 6 kilometara od Zrenjanina. Najlakše je do sela stići putem za Beograd, a do samog zamka čak ide i autobus koji staje baš ispred srednjovekovnog utvrđenja.

Zamak Ečka je danas hotel, zapravo je ogromna jednospratnica okrečena u crveno. Istorija mu je drugačija i uzbudljiva – podigao ga je vlastelin Lazar Agošton, kao svoj vlastelinski zamak. Okružen je prelepim parkom i u blizini su bile konjušarnice, koje su sad napuštene građevine, strmog stepeništa i praznih hodnika. Atrakcija su za slikanje. Najveća atrakcija čitavog kompleksa je zapravo tvrđava koja izgleda kao neko moćno utvrđenje iz ranog srednjeg veka. Nju najčešće vidite na slikama koje simbolizuju Ečku i njen zamak. Zapravo je stari toranj za vodu. Zamak i propratne građevine su izgrađene 1820. godine. 

Odmah pored zamka se nalazi prelepa, bajkovita katolička crkva iz 1864. godine. Crkva je zadužbina Lazara Lukača. Oslikana je slikama neverovatne lepote, koje predstavljaju Hristove muke i delo su Jozefa Gjignera. Ovde se u tri ikone (Krštenje Hrista, Sveta Elizabeta i Judita) nalazi i delo holandskog umetnika Van der Vena.

Samo selo Ečka prati zanimljiva legenda. Sem što je atrakcija i posebna vrednst kao riznica istorije na veoma malom prostoru, ovo selo krase sem lepote i mnoge priče. Pripoveda se jedna veoma zanimljiva priča o nastanku imena „Ečka“. Kažu da je sam Atila Bič Božiji imao ćerku po imenu „Ečka“ te da je zaljubljen u ovo mesto, selo prozvao po njoj.

U selu se nalazi i najstarija pravoslavna crkva na ovom podneblju. To je crkva Svetog Nikole sa srvenim tornjem iz 1711. godine. Crkva je sagrađena od naboja i pokrivena je šindrom. Ikonostas iz 1886. je delo nepoznatog umetnika.

Ečku krasi i šarmantna, žuta rumunska crkva iz 1850. godine izgrađena u neoklasičnom stilu.

04/03/2021 12:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments