Da li beba sme da spava sa cuclom?

07/06/2018 15:16

Da li beba sme da spava sa cuclom?

Da li ste se nekad zapitali, koliko je dobro za dete da spava sa cuclom u ustima? Jasno je da većina beba brže i lakše zaspi na taj način, ali ovakav način spavanja može imati i loše strane.

Beba i njena cucla

Cucla bebama uglavnom predstavlja veliko zadovoljstvo, ali ukoliko dojite bebu, sačekajte malo sa cuclom. Preporučuje se da beba bude stara bar mesec dana, kako biste bili sigurni da je navika dojenja uspostavljena. Ne smete dozvoliti da cucla bude zamena za to.

Izbegavajte cuclu, tako što ćete maziti, ljuljuškati i pevati svojoj bebi. Budite sigurni da je beba sita, pre nego što počnete sa uspavljivanjem.

U san sa cuclom

Mišljenja su podeljena u ovom slučaju. Naime, postoji veliki broj onih koji zastupaju mišljenje da je loše za detete u koliko spava sa dudom, dok pak drugi veruju da je to dobro za dete.

Sprovedene studije pokazale su da cuclanje tokom sna, može sprečiti sindrom SIDS, poznat kao sindrom iznenadne smrti. Drugo istraživanje je pokazalo da bebe starije od šest meseci, koje ne mogu da se odvoje od cucle, vrlo lako mogu dobiti infekciju uva, gljivičnu infekciju, infekciju creva i druge probleme.

Faza odvikavanja od dude može biti prilično stresna i iscrpljujuća za roditelje.

Stručnjaci navode da će bebi biti mnogo teže da diše kroz nos, ukoliko je prehlađena, ako zavisi od cucle.

Uticaj cucle na zubiće

Ako odviknete dete od cucle do pete godine, ono neće imati dugoročne probleme kada je zdravlje zuba u pitanju, jer se pre šeste godine ne pojavljuju trajni zubi. Ukoliko je situacija obrnuta, obratite se zubaru vašeg deteta za savet.

07/06/2018 15:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments