Lista najopasnijih otrova i parazita

06/04/2021 21:47

Lista najopasnijih otrova i parazita

Radna grupa za zaštitu životne sredine saopštila je da su jagode na prvom mestu na listi voća i povrća koje sadrže najviše pesticida. Sledeći na tom popisu su spanać, kelj, nektarine, jabuke i grožđe.

Ova grupa saopštila je još i da kod skoro 70 odsto svežih namirnica nije zabeleženo prisustvo pesticida, što ih čini sigurnim za konzumaciju. Na listi namirnica koje su bezbedne za jelo su i kukuruz šećerac, luk, smrznuti grašak, patlidžan, brokoli, kupus i gljive, a od voća tu je ananas, kivi, dinja i avokado.

Radna grupa za zaštitu životne sredine od 2004. jednom godišnje objavljuje sličan izveštaj, a koristi podatke iz ispitivanja Ministarstva poljoprivrede SAD. Testovima je otkriveno da zelje i kelj sadrži velike količine pesticida i to pesticid DCPA, koji je Agencija za zaštitu životne sredine klasifikovala kao mogući kancerogen za ljude, a Evropska unija je 2009. godine zabranila njegovu upotrebu.

Po prvi put na listi štetnih namirnica našla se i ljuta papričica. Na prošlogodišnjim usevima paprike pronađeno je 115 pesticida, a što je drastično više nego na bilo kom drugom testiranom usevu.

Papričice, pomorandže, jabuke, grožđe i trešnje često su zagađene pesticidom klorpirifosom, a koji bi trebalo da bude trajno zabranjen u Americi, jer je još 2016. godine utvrđeno da šteti deci i radnicima na farmama. Takođe, očekuje se zabrana upotrebe tog otrova i u Evropi, jer, kako kažu stručnjaci, neurotoksičan je i šteti razvoju dečjeg mozga.

Radna grupa testirala je i citruse u kojima se pokazalo prisustvo dva fungicida, imazalil i tiabendazol, a koji utiču na rad hormona. U gotovo 90 odsto testiranih grejpfruta, pomorandži, mandarina i limuna pronađen je pomenuti pesticid, a zabrinjavajuće je to što je isti prisutan i u samom “mesu” voća i nakon što se oljušti.

pročitajte još i koja hrana ne bi trebalo da se drži u frižideru

Parazita koji vrebaju

Uporedo sa hemikalijama koje se koriste u proizvodnji namirnica, hrana u sebi može da sadrži i druge opasne štetočine. Svetski stručnjaci su napravili spisak od 24 najštetnija parazita, a u nastavku je lista od pet najopasnijih.

1. Taenia solium ili svinjska pantljičara

Ovaj parazit može da naraste i do 10 metara dužine i spada među najveće trakaste gliste. U organizam je unosimo komadima neprečišćenog svinjskog mesa. Ona živi u crevima domaćina dobijajući sve hranjive materije. Gutanje jajašca parazita izaziva cisticerkozu, koja može prouzrokovati ozbiljne probleme u centralnom nervnom sistemu. Veruje se da je cistierkoza jedan uzročnika epilepsije kod stanovnika siromašnih država.

2. Echinococcus tapeworm ili pseća pantljičara

Naraste između 3 i 7 milimetara i izaziva bolest ehinokokozu. Larve crva – echinococcus tapeworm živi u organizmima lovačkih pasa, ovaca i drugih domaćih životinja. Do zaraze dolazi kontakto čoveka i životinje. Zabeleženo je da se više od milion osoba zarazilo u zemljama gde su domaće životinje u bliskom kontaktu sa sa psima. Larve ovog crva otporne su niske temperature.

3. Echinococcus multilocularis ili lisičji ehinokok

Parazit koji je geografski jako rasprostranjen, a najviše ga ima u Severnoj Americi i u Evropi. Živi u organizmima lisica i glodara, ali je otkriveno prisustvo i kod domaćih pasa i mačaka. Ukoliko dospe u ljudsko telo može da izazove oštećenje jetre, a ni smrt nije isključena. Najlakše se mogu zaraziti lovci na lisice, kao i ljudi koji beru gljive i to ukoliko su izloženi izmetu ovih životinja.

4. Toxoplasma gondii ili toksoplazma

Toxoplasma gondii je jednoćelijski parazit koji dom može imati u telu gotovo svake toplokrvne životinje. Mada se najčešće nastanjuju u telima mačaka ili glodara. Stopa infekcije varira od 10 do 80 odsto i predstavlja najveću opasnost za trudnice. Kako je utvrđeno, može da prodre u placentu i izazove patološke promene na embrionu ili da dovede do pobačaja. Najlakše se može zaraziti preko životinjskog izmeta (čišćenje posipa).

5. Trichinella spiralis

Trihinela spiralis izaziva trihinelozu, zarazu koja nastaje konzumacijom sirovog ili nedovoljno obrađenog svinjskog mesa, ali i proizvoda od njega, kao što su kobasice. Larve, koje se lako razmnožavaju, žive u mišićima, dok odrasle jedinke u crevima.

 

 

06/04/2021 21:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments