Najčešći strahovi trudnica i razlozi zašto nema potrebe da brinete

22/04/2023 10:52

Najčešći strahovi trudnica i razlozi zašto nema potrebe da brinete

Ukoliko ste u drugom stanju, sigurno vam kroz glavu prolazi na hiljade misli u toku dana. Opustite se i u nastavku pročitajte odgovore doktora na najčešće brige koje muče trudnice.

Sasvim je prirodno da brinete tokom trudnoće, na kraju krajeva, dolazak bebe na svet je sasvim novo iskustvo za svakog roditelja. Iako su trudnoća i porođaj nepredvidljivi, uglavnom sve prođe kako treba. U nastavku pročitajte objašnjenja lekara o činjenicama vezanim za trudniću i porođaj.

Trudnoća i porođaj: Sve što treba da znate

Strah 1: Pobačaj

Većina trudnoća rezultira rošenjem zdravog deteta, a manje od 20% završi se spontanim pobačajem. Između 6. i 8. nedelje trudnoće, kada čujete prvi otkucaj srca vaše bebe, opasnost od pobačaja pada na manje od 5%. Šanse da dođe do drugog pobačaja su manje od 3%. Činjenica je da do pobačaja dolazi kada doše do abnormalnosti u hromozomima, a ne zbog nečega što je trudnica uradila ili nije uradila. Ipak, rizik od pobačaja umanjićete izbegavanjem alkohola, prestankom pušenja i smanjenjem unosa kofeina na manje od 200 miligrama dnevno.

Strah 2: Jutarnja mučnina

Ukoliko strahujete da povraćanjem i mučninom štetite bebi, ne brinite. Beba će absorbovati sve neophodne nutrijente iz hrane koju konzumirate. Osim ukoliko niste ekstremno dehidrirani, jutarnje mučnine ne utiču loše na vašu bebu.

Strah 3: Ishrana

Danas, žene su pod pritiskom da uvek rade ispravnu stvar dok su u drugom stanju. Ukoliko imate izbalansirane oborke, bogate mineralima i vitaminima i pijete prenatalne vitamine, beba će biti sasvim zdrava.

Strah 4: Stres i beba

Uz pojačano lučenje hormona, umor i sve što se događa u vašem telu, bilo bi čudno da s vremena na vreme ne budete nervozni. Ali ograničeni stres neće naškoditi vašoj bebi. Ipak velika količina stresa, kao što ne na primer gubitak voljene osobe ili otkaz, može da uzrokuje da se porodite ranije.

Strah 5: Defekti po rođenju

Baš kao i svaka majka, verovatno držite dah prilikom svakog prenatalnog testa u nadi da će sve biti u redu. Rizik da beba ima neki defekt pri rođenju je 4%, a to uključuje i one ozbiljne abnormalnosti, ali i one manje, kao što su spojeni prsti na nogama ili srčana mana. Najbolji način da umanjite rizik jeste da uzimate prepisane vitamine.

Strah 6: Prerani porođaj

Šansa da se porodite pre vremena iznosi 13%, a oko 70% beba rodi se između 34 i 36 nedelje trudnoće. Neka istraživanja pokazala su da folna kiselina na prvom mestu sprečava prevremeni porođaj.

Strah 7: Višak kilograma nakon porođaja

Svaka trudnica brine da neće uspeti da skine višak kilograma nakon porođaja. Istraživanja su pokazala da od 14 do 20% žena zadrže jedan deo viška kilograma. Ipak, postoje načini da sprečite gojaznost tokom trudnoće, a to su fizička aktivnost, izbegavanje brze hrane, grickalica, veštačkih sokova i peciva.

Strah 8: Porođajni bol

Imajte na umu da su žene ovo radile od početka postojanja. Koliko će porođaj biti bolan je individualno, ali u svakom slučaju, žene su predodređene da ga osete.

Strah 9: Seks nakon trudnoće

Teško je zamisliti da će se sve vratili u normalno stanje nakon porođaja, ali nemojte da brinete. Telo će vremenom zaceliti i moći ćete da nesmetano imate odnose sa svojim partnerom.

Strah 10: Neću stići do bolnice

Trećina beba rodi se carskim rezom, a prirodni porođaj traje dugo, od 12 do 21 sat, tako da ćete imati sasvim dovoljno vremena da stignete u bolnicu,

22/04/2023 10:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments