Kako geni utiču na razvoj govora?

08/08/2018 15:08

Kako geni utiču na razvoj govora?

Sprovedeno istraživanje pokazalo da genetski faktori mogu uticati na razvoj jezika tokom odrastanja deteta.

Naučni tim sa Medicinskog istraživačkog univerziteta u Bristolu u saradnji sa kolegama širom sveta, otkrio je bitnu vezu između genetičkih promena u blizini gena ROBO2 i broja reči koje dete savlada i izgovara u ranoj fazi razvoja jezika.

Razvoj govora

Mališan izgovaraju prve reči u periodu između desetog i petnaestog meseca života. Njihov rečnik se širi kako odrastaju. Ako govorimo kroz brojke, to je oko 50 reči u periodu od 15 i 18 meseci, 200 reči između 18 i 30 meseci, 14000 reči sa šest godina i preko 50000 reči u vreme završetka srednje škole.

Stručnjaci su otkrili genetsku vezu tokom perioda od 15 do 18 meseci, vreme kada deca uglavnom komuniciraju jednom rečju, pre nego što njihove lingvističke veštine krenu da napreduju u složenije gramatičke strukture.

Rezultati istraživanja ukazuju na specifično genetsko područje hromozoma 3, koji je ranije bio povezan s disleksijom i drugim govornim poremećajima.

Gen ROBO2

Ovaj gen sadrži supstance za stvaranje ROBO2 proteina. Protein usmerava hemikalije u ćelijama mozga i drugim oblicima nervnih ćelija koje mogu pomoći deci u razvoju jezika, ali i u izgovaranju zvukova.

Takođe, protein ROBO2 usko je pvezan sa drugim ROBO proteinima, koji su prethodno bili povezani s pojedinim problemima u čitanju i skladištenju govornih zvukova.

Vođa istraživačkog tima, doktorka Bet Pursen objašnjava da je reč o bitnom istraživanju, koje je omogućilo bolje sagledavanje i razumevanje genetskih faktora koji bi mogli biti uključeni u rani jezički razvoj kod zdrave dece.

Sprovedeno istraživanje obuhvatilo je podatke 10.000 mališana.

08/08/2018 15:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments