Igra utiče na razvoj inteligencije

16/04/2018 13:54

Igra utiče na razvoj inteligencije

Na razvoj vijugica kod dece u velikoj meri utiče igra i izbor igara. Roditelji, psiholozi i prosvetni radnici na razne načine podstiču razvoj psihe kod dece.

Igra je jedan od njih. Kroz zabavu, deci se lako mogu podvući ozbiljne stvari koje su korisne i bitne za razvoj psihe.

Deca vole da menjaju uloge sa roditeljima i da ih imitiraju. Ukoliko im prepustite ulogu onog ko odlučuje, pustite ih do kraja i obavezno se raspitajte zašto se odlučuju za određenu aktivnost. Studije su pokazale da deca mnogo više nauče u igri u kojoj su oni odgovorni i u kojima vi njih slušate.

Ako primetite da vaše dete rado oblači vašu garderobu, nemojte im zamerititi. To je igra koja budi maštu i kreativnost kod dece.

Igre van kuće, kao što je kuvanje u blatu, izgradnja kula u pesku su igre u kojima će dete upoznati i naučiti šta je zapremina i tekstura, kakva agregatna stanja postoje. Kroz zabavu uče i razmišljaju satima.

Psiholozi tvrde da je jedna od najboljih igara, u kojima deca mogu da eksperimentišu na razne načine, igra sa kockama. Ovaj vid aktivnosti, sklapanja i slaganja kockica, po bojama i veličini , u različitim pravcima, predstavlja osnov za dalji razvoj naučnog razmišljanja i razvoja psihe kod dece.

Slobodno se uključite u njihovu igru, sa pitanjima. Neka vam objasne šta rade i zašto to rade.

16/04/2018 13:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments