Kada povraćanje nije bezazleno?

10/12/2022 16:39

Kada povraćanje nije bezazleno?

Često povraćanje je karakteristično za male bebe i decu.

Uzroci mučnine i povraćanja mogu biti razni.

Uzroci

Uzroci mogu da budu organske i neorganske prirode, koje roditelji ponekad i sami razlikuju, međutim u ozbiljnijim slučajevima neophodno da dete pregleda lekar.

Težina slučaja

Nakon sprovedenog pregleda, lekar će utvrditi da li dete odaje utisak lakšeg ili težeg bolesnika. Naime, kod težih bolesnika, poremećeno je stanje svesti.

Kod dehidriranog deteta – koža je suva, jezik obložen, oči upale, a nos deluje ušiljeno.

Zdravo novorođenče je na svaka tri sata mokro, dok dete koje je dehidriralo “štedi” vodu i pelene su mu dugo suve.

Kod povraćanja koje je praćeno zatvorom i jakim stomačnim bolovima, koji se povećavaju na dodir, verovatno se radi o akutno nastaloj prepreci u digestivnom traktu, koja zahteva hitnu hiruršku intervenciju.

Proliv i infekcija

U slučaju pojave proliva, sumnja se na infekciju. U većini slučajeva, napeta fontanela kod beba ukazuje da je uzrok povraćanja povišen pritisak u lobanjskoj duplji. Veća deca, kada je reč o meningitisu, ukazaće na bol u glavi i ukočenost u vratu. Za bubrežna oboljenja karakterističan je povišen krvni pritisak.

Laboratorijske analize doprineće postavljanju tačne dijagnoze. Ako rezultati pokažu da je sve u redu, potrebno je istražiti neorganske uzorke povraćanja.

Otrovi i povraćanje

Razni otrovi izazivaju povraćanje. Stručnjaci ističu da su posebno opasne otrovne pečurke. Od dece treba sklanjati hemiju, sredstva za higijenu, otrovne biljke, farbe i slična sredstva.

Infekcija je često propraćena povraćanjem, a visoka temperatura može biti jedan od pokazatelja infekcije.

Na šta treba obratiti posebnu pažnju?

Ukoliko detetu duže vreme nije dobro, ako nema apetit, gubi na težini, ima problem sa stolicom…, sve su to jasni pokazatelji da nešto nije u redu.

Najčešći uzročnik trovanja hranom je stafilokokni toksin, koji se nalazi u neispravnim mlečnim proizvodima. Kada su lekovi u pitanju, opasni su salicilati, zatim lekovi za srce, psihijatrijski lekovi i citostatici.

Savetuje se držanje lekova van domašaja dece.

10/12/2022 16:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments