Šta su antiseptici i koji su najbolji u borbi protiv bakterija i virusa?

17/07/2020 14:49

Šta su antiseptici i koji su najbolji u borbi protiv bakterija i virusa?

Šta su uopšte antiseptici i koji su najbolji u borbi protiv bakterija i virusa? A koji su pobednici u borbi protiv virusa korone?

Ovo su neka od najčešćih pitanja ovih dana. Antiseptici su borci u prevenciji – sredstva koja delimično do potpuno onesposobljavaju dalji život bakterije, virusa, rikecije ili gljivice, time što narušavaju neku od funkcija same ćelije te joj tako remete život i razmnožavanje. Dakle to jesu sredstva koja suzbijaju broj i dejstvo mikroorganizma te ga time dovode do smrti.

Jedino sterilizacija dovodi to trenutne smrti mikroorganizma ali ona nije uvek moguća niti bezbedna tako da smo osuđeni na pomoć antisepse.

Antiseptici mogu imati bakteriostatka (onesposobljavanje mehanizma mikroorganizma) i baktericidna  (ubijanje mikroorganizma) dejstva. Širok je spektar antiseptika- od alkohola u visokim procentima, do joda, rivanola,asepsola, hidrogena, hlora… Čitava nauka je znati njihovo dejstvo.

Nas ovde zanimaju osnove onih nama lako dostupnih a delotvornih.

Alkoholi u procentu 70 i 80 posto su vrlo delotvorni dezinfisijensi koji otklanjaju masnoće i nečistoće i isušuju membranski mehanizam mikroorganizma te je dehidriraju ali isušuju i našu kožu. Jedan savet – alkohol nikako ne upotrebljavajte na otvorenim ranama!

Hidrogeni ( vodonik-peroksid) u procentima 3, 6 i 12 posto su dobar dovodnik kiseonika te onesposobljavaju one opasne anaerobne mikroorganizme koji umeju da se namere na dublje slojeve kože i prodiru dalje u telo. U troprocentnom rastvoru je najbolje sredstvo za čišćenje rana i posekotina. Nemojte se uplašiti što peni.

Hlor – u obliku hlorheksan je delotvoran u čišćenju koža i sluzokoža od bakterija, gljivica i virusa- hlor je inače najdelotvorniji za borbu protiv virusa ali i najotrovniji za naš organizam posebno tako da oprezno sa njim! 

Jod veoma delotvorni baktricid, uglavnom se koristi u alkoholnom rastvoru ali i blagotvorno deluje na zarastanje rana. Ima jaku bakarnu boju i teško se skida sa kože i garderobe. Koristi se kod manjih povreda.

17/07/2020 14:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments