Da li su na bolesti otpornija deca koja su često u kontaktu s prljavštinom?

18/10/2022 13:47

Da li su na bolesti otpornija deca koja su često u kontaktu s prljavštinom?

Američki naučnici u saradnji sa filipinskim naučnicima, sproveli su istraživanje kako bi otkrili da li su deca, koja su češće u kontaktu s prljavštinom i koja žive u nehigijenskim uslovima, otpornija na bolesti.

Sterilno okruženje može uticati na upalne procese.

Higijena i zdravlje dece

Prema rečima autora istraživanja Tomasa Mekdejda, na početku života, sterilno okruženje može doprineti većem riziku od upalnih procesa u organizmu, kasnije u životu.

Istraživanje međunarodnog tima, obuhvatilo je više od tri hiljade filipinske dece. Reč je o deci koja su odrastala u izuzetno lošim higijenskim uslovima, u odnosu na američke vršnjake.

Rezultati su pokazali da su Filipinci podložniji infekcijama u detinjstvu, dok su u tinejdžerskoj dobi imali 80 odsto manji nivo indikatora upalnih procesa u krvi, za razliku od Amerikanaca.

Kako ističu stručnjaci, to ne znači da treba dopustiti svinji da se slobodno kreće kroz kuću, poput psa ili mačke, ali objašnjava zašto je važno izložiti decu u ranom dobu, običnim bakterijama.

Naime, takve bakterije ne uzrokuju tešku kliničku bolest, ali igraju važnu ulogu u razvoju imunološkog sistema. Potrebno je razviti aktivan odnos imunog sistema sa okolinom, kako bi se i sam razvio. Prema mišljenju stručnjaka, preteranom čistoćom, utičemo na dostupnost informacija koje su mu potrebne za to.

Sledeći put kada dete pokupi mrvicu s poda i stavi je usta, razmislite još jednom i dopustite mu.

18/10/2022 13:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments