Kako zaštititi bebinu kožu tokom leta?

17/05/2023 13:24

Kako zaštititi bebinu kožu tokom leta?

U toku leta i bebama je, kao i odraslima potrebna zaštita, i to dodatna. Nežna dečija koža, mora da se prilagodi na spoljašnje uticaje. Kako dodatno kupanje isušuje kožu bebe, roditeljima se često savetuje, da smanje učestalo kupanje bebe. Takođe, savetuju se i kreme, odnosno masti koje će pružiti dodatnu zaštitu i vlažnost bebinoj koži. 

Toplo i suvo vreme u toku leta, prozrokuje dodatno znojenje, a i mogućnost pojave osipa. Zato je potrebno preduzeti sve neophodne mere za dodatnu zaštitu i negu kože bebe.

Kako negovati bebinu kožu?

Neprijatna pojava do koje vrlo lako može doći jeste osip. Iako je u pitanju prirodna pojava, za period pelena, ovo predstavlja pravu muku za roditelje, koliko i za bebe. Do osipa može doći na licu ali i na ostalim delovima tela. Pojedine vrste osipa mogu same proći, dok je za druge potrebna odgovarajuća terapija i nega.

Pogledajte i: Nega kože dece zimi

Bebinu kožu treba tretirati blagim sapunima za bebe i kupati ih mlakom vodom. Preporučuje se upotreba Pavlovićeve masti, nakon kupanja, kako bi se koža zaštitila i oporavila. Mast se nanosi u tankom sloju, bez utrljavanja, kako se koža ne bi dodatno iziritirala. Skoro trećina beba, pati od osipa prouzrokovanim pelenama.

Pogledajte i: Kako zaštititi dete od alergija i sprečiti ekcem?

Ova vrsta osipa prouzrokovana je, uglavnom, gljivičnim infekcijama, kojima prijaju uslovi sadržaja pelene. Za zaštitu kože, koja je u peleni, potrebna je krema, koja će predstavljati štit između bebine kože i pelene. Nakon svakog menjanja pelene, pa čak iako svaki put ne kupate bebu, dovoljno je da je obrišete vlažnom krpicom i nanesete tanak sloj kreme.

Najčešći oblik osipa i crvenila koji se javlja, a koji pritom svrbi je ekcem. Ekcem može da se javi na koži vrata i lica, ali na delu kože koji pokriva pelena. Ova pojava dovodi do svraba i neprijatnosti, a kako biste smanjili neprijatnosti, izbegavajte vunenu odeću i sve ono što bi pojačalo dodatno znojenje. Vodite računa o prašku i oplemenjivaču koje koristite za pranje dečije garderobe.

U slučaju ekcema, stručnjaci savetuju upotrebu Pavlovićeve masti. Ukoliko dođe do jače iritacije, najbolje je konsultovati se s pedijatrom.

17/05/2023 13:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments