Novorođene bebe plaču bez suza?

10/05/2023 14:26

Novorođene bebe plaču bez suza?

Stručnjaci navode da novoređene bebe, u prvih nekoliko nedelja života ne mogu da proizvode suze. Naime, reč je o procesu suzne kesice.

Suzne kesice u tom periodu života još uvek nisu razvijene.

Suze u prvim nedeljama života izostaju

Suzne kesice, često, mogu biti zapušene plodovom vodom, nakon rođenja. Oči će biti dovoljno navlažene u tom periodu, zahvaljujući bazalnim suzama. Nema potrebe za brigom, oči će biti vlažne i zdrave, dok se suzne kesice ne razviju u potpunosti.

Stručnjaci napominju i da će se prve prave suze javiti između 3. i 12. nedelje starosti. Ali, u pojedinim slučajevima može proći i do nekoliko meseci do prvih suza.

U pitanju je sasvim normalna stvar, da suze izostanu u prvih nekoliko meseci života novorođenčeta

Ono što ne izostaje, od samog starta je plač. Bebe od prvog momenta, kada dođu na svet, počinju da plaču. U pitanju je refleksni plač. Kako stručnjaci objašnjavaju, u pitanju je pojava slična suzama koje odrasli puštaju tokom sečenja luka.

Bebe su rođene i sa tek delimično razvijenim pljuvačnim žlezdama. Kako se u početku hrane potpuno tečnom hranom, ne postoji potreba za pljuvačkom, odnosno u potpunosti razvijenom pljuvačnom žlezdom.

Pljuvačke žlezde se aktiviraju u toku prva tri meseca. A razlog zbog čega bebe balave i to često, je nerazvijena sposobnost gutanja sopstvene pljuvačke.

10/05/2023 14:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments