Vežbe za mamu i bebu

12/06/2018 15:11

Vežbe za mamu i bebu

Svetska asocijacija za sport i fizičko obrazovanje sprovela je istraživanje koje je pokazalo da bebe i mala deca treba da provedu minimum sat vremena dnevno obavaljajući neku fizičku aktivnost.

Fizička aktivnost i redovan sportski trening od izuzetnog su značaja za pravilan razvoj i rast deteta.

Ukoliko deca imaju redovnu fizičku aktivnost, manja je mogućnost da će kasnije u toku životu imati problem s gojaznošću, deformitetima kolena, kičme i bolesti kardiovaskularnog sistema.

Beba i vežbanje

Vežbe koje se praktikuju moraju biti u skladu s uzrastom bebe. To znači da se vežbe menjaju, kako beba raste i napreduje.

U prvom tromesečju cilj vežbi je opuštanje nogu, ruku i glave, koji su dugo bili zgrčeni i stisnuti unutar materice. U drugom tromesečju, kod bebe se aktiviraju mišići trupa, leđni i trbušni mišići, zatim mišići na rukama, dok su mišići nogu samo u procesu razgibavanja. Treće tromesečje obuhvata vežbe svih delova tela, kako bi se stimulisalo samostalno kretanje deteta. Četvrto tromesečje je period u kojem se vežbanjem učvršćava stojeći položaj i dete priprema za hod.

Stručnjaci preporučuju vežbe koje možete raditi sa bebom.

Pogledajte i:Fitnes u trudnoći: Najbolje vežbe za trudnice

Jednostavne vežbice

Igranje uz muziku sa bebom u naručju.

Stavite bebu u krilo i uhvatite je ruke, a zatim je polako povucite ka sebi. Na ovaj način pomažete bebi da se uspravi iz sedećeg položaja.

Pomozite vašoj bebi da digne glavicu dok je na stomaku, tako što ćete je podbočiti na podlaktice.

Stimulište okretanje bebe, s leđa na stomak i obrnuto.

12/06/2018 15:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments