Budi heroj, budi davalac krvi!

31/05/2021 17:12

Budi heroj, budi davalac krvi!

Dobrovoljno davanje krvi smatra se herojiskim činom, jer jedna donacija može da spasi čak TRI života. Uz tu činjenicu važno je znati i da je  davalaštvo ima pozitivan uticaj kvalitet života davaoca. Ono poboljšava emotivno i fizičko zdravlje, a samo davanje krvi smanjuje stres, negativne misli i doprinosi osećaju zajedništva, istakli su lekari.

Zašto donirati krvi?

Donirana krv je namenjena osobama kojima je život ugrožen (teške bolesti, povreda ili nesreće). Iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, ističu da je “jedini izvor krvi ljudski organizam i jedini način da se ona dobije jeste dobrovoljna donacija”. I uravo zato, krv nema cenu i nezamenljiva je i kao lek i kao pomoć. Uz to donirana krv može da produži život onkološkim pacijentima, ali i poboljšava život pacijenata koji su oboleli od anemije, onima koji pate od osećaja pritiska u grudima pa nisu u stanju da obave ni najjednostavnije svakodnevne radnje.

Dobrovoljno davalaštvo krvi potvrda dubokog poštovanja tuđeg i sopstvenog života, velikodušnosti, odgovornosti, humanosti i visokog morala.

Odlaskom u Institutu za transfuziju krvi Srbije čovek može postati dobrovoljni davalac krvi. Institut se nalazi u Ulici Sveti Sava 39 u Beogradu i radi od 7 do 19 časova, a kako bi dali krvi morate biti zdravi i punoletni, ali i da imate preko 50 kilograma.

saznajte još i: Na koji način možete držati visok krvni pritisak pod kontrolom?

– Za donaciju je potrebno samo pola sata, radi lekarskog pregleda i provere krvne slike davaoca, koji se rade pre samog davanja krvi kako bi se ustanovilo da ceo proces neće ugroziti davaoca, a samim tim ni primaoca – navedeno je u saopštenju Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Davalac se može postati i u Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, koji se nalazi u Ulici Hajduk Veljka 9a u Novom Sadu. Radnim danom krv se može donirati od 7 do 14 časova, svaka prve subote u mesecu od 8 do 12 časova kao i svakog utorka od 7 do 18 časova.

Šta treba znati pre odlaska?

U situaciji koja je posledica Covid-19, transfuzijsko lečenje mora biti kontinuirano i sigurno, i zato bi trebalo da svi zdravi, koji mogu i žele, daju krv, jer postoje mnogi koji nemaju tu mogućnost, kao i oni kojima je preko potrebna. A u cilju sprečavanja prenošenja Covid-19 infekcije za davaoce krvi implementirane su dodatne mere kako bi se obezbedili dovoljne količine bezbedne krvi za transfuzijsko lečenje. Međutim, nadležni apeluju da se povede računa o sledećem i da ukoliko neku od stvari “ispunjavate” odložite posetu Zavodu ili Institutu.

Na davanje krvi NE DOLAZITI ukoliko:

  • ste u poslednjih 28 dana putovali izvan Srbije
  • imate prehladu, kašalj i kijanje
  • imate povišenu telesnu temperaturu
  • bili ste u kontaktu sa bolesnom osobom čiji simptomi liče na infekciju korona virusom

A opšte mere za sprečavanje širenja infekcije uključuju:

  • pravilno pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja
  • izbegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta
  • redovno pranje ruku I ostale dobre higijenske navike
  • ostajanje kod kuće kada ste bolesni
  • izbegavanje bliskog kontakta sa bolesnicima

 

31/05/2021 17:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments