Najstariji antibiotik i lek za upale

31/03/2020 09:31

Najstariji antibiotik i lek za upale

Ova biljka se od davnina koristi kao antibiotik i lek protiv upala. Kamilica spada u biljke čija su lekovita svojstva najranije otkrivena. Ova biljka raste svuda, pored puteva, kuća i na poljima.

Sadrži eterična ulja, apigenin, umbeliferon, salicilnu kiselinu, fitosterin, glikozidne materije, hlorogenu kiselinu, vitamin B1 I C, minerale i matricin.

Upotreba – Zahvaljujući eteričnim uljima, cveće kamilice ima antismazmodično, anestetsko, antiseptično i antiupalno dejstvo, zaštitno i lekovito kod reakcija izazvanih iradijacijom, olakšava probavu i smiruje upale sluznice, ima karminativno i umurujuće dejstvo, deluju kao želudačni i crevni antiseptik. Poznat je po tome što se koristi kao lek za dijareju, po svom baktericidnom i lekovitom dejstvu.

U zavisnosti od problema sa kojim se suočavate može se koristiti interno i eksterno.

Eksterno se koristi kao oblog, za ispiranje, klizma i tečnost za ispiranje grla. Leči gnojne rane, opekotine, hemoroide, bolove u grlu, razne čireve na koži, konjuktivitis itd.

Ukoliko patite od naduvenosti, preporučuje se da pijete ćaj pripremljen na sledeći način: pomešajte po dve kašičice kamilice i morača, po četiri kašičice korena slezovače i sladića i lišća nane. Iz ove mešavine uzmite dve kašičice i prelijte sa dve šolje vrele vode. Nakon 10 minuta, procediti tečnost i zasladite je. Piti pomalo u toku celog dana.

Za bolne menstruacije se savetuje čaj od 60 g kamilice, 40 g lišća nane i 40 g korena valerijane. Jedna kašičica ove mešavine se stavlja u jednu šolju vrele vode. Preporučuje se 2-3 čaja dnevno.

31/03/2020 09:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments