Jaja utiču na bolji razvoj mozga kod beba?

13/02/2018 14:13

Jaja utiču na bolji razvoj mozga kod beba?

Dok je belance idealan izvor proteina, žumance sadrži holin, važnu namirnicu ta razvoj mozga, koja pomaže u memoriji i koncentraciji. Iz tog razloga, jaje je proglašeno supernamirnicom za razvoj mozga deteta.

Belance sadrži mnogo belančevina, malo masti i nimalo holesterola. Uz to, sadržii vitamin B2, koji je značajan u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i proteina. Uz to,utiče na funkciju crvenih krvnih zrnaca. Žumance, s druge strane, belančevine i bogato je vitaminima A, D, B1, B2 i E. Uz to, sadrži i natrijum, gvožđe., kalcijum, bakar i jod.

Kada početi davati detetu jaje?

Istraživanja su pokazala da bebe koje su jele jaja sa šest meseci, pokazala su brži razvoj mozga i kasniji bolji celokupni rast i razvoj.

Preporuka je da dete celo jaje može da jede tek nakon navršenih godinu dana. Do tada, sa šet meseci, u ishranu deteta uvodi se žumance, ali ne istovremeno sa ostalim namirnicama. Tek nakon toga, uvodi sei belance.

Alergija na jaja

Ova alergija je jedna od najčećih, kako kod dece, tako i kod odraslih. Najčešće, javlja se u vidu osipa na koži. Ukoliko postoji genetska predispozicija da dete razvije ovu alergiju, sa davanjem jaja sačekajte dok beba ne napuni 9 meseci. Pratite promene na koži nakon konzumacije jaja.

 

 

13/02/2018 14:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments