Zdrava hrana nije nužno skupa hrana

07/09/2018 15:30

Zdrava hrana nije nužno skupa hrana

U moru “organske”, “sirove”, “ekološke”, “dijetetske” i drugih namirnica, o kojima čitamo i na koje nailazimo u marketima, ne možemo, a da se ne zapitamo obećavaju li one i zdravlje i dobru liniju?

Ukoliko želite zdravo da se hranite, treba da znate da zdrava ishrana ne mora da se sastoji od skupih namirnica, koje su “modi”.

Zdrava i pravilna ishrana

Zdravlje znači pravilna ishrana. Postoje, naravno i jeftinije namirnice koje su itekako zdrave. Nutricionisti preporučuju ishranu bogatu voćem i povrćem, koja sadrži malu količinu žitarica, nemasno meso i ribu. Potrebno je izbegavati masno meso i prerađene proizvode. Mnogo su zdravije ali i ekonomičnije namirnice biljnog porekla.

Organski proizvodi se hemijski ne tretiraju i imaju specifičan način uzgajanja. Zbog metode uzgajanja proizvoda na taj način, njihova cena je visoka. Međutim, istraživanja su pokazala da je hranljiva vrednost organskih i tradicionalno uzgojenih proizvoda ista.

Itekako je moguće obezbediti zdravu ishranu za porodicu po “normalnim cenama”.

Svedite namirnice bogate šećerom na minumum.

Preporučljivo je kupovati sezonsku i lokalno proizvedenu hranu i izbegavati višestruko prerađene namirnice. Koristite lan umesto čia semena i koristite heljdu, proso i ovas, umesto kinoe.

07/09/2018 15:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments