Nezdrave navike i zdravi slatkiši
Povezane objave
Svake godine broj gojazne dece u Srbiji raste. Podaci govore, da svako peto dete ima višak kilograma, dok je osam odsto njih gojazno. Globalno gledajući, najlošiji podaci su u Sjedinjenim Američkim državama, gde oko 10 procenata dece ima višak kilograma, što je dvostruko više nego pre 20 godina.
Istraživanja su još pokazala i da su devojčice gojaznije od dečaka. Gojaznost dece uslovljena je nezdravim navikama, kao i slabom fizičkom aktivnošću. Navike u ishrani stiču se od najranijeg perioda detovog. Iako svi u načelu znamo koliko je pravilna ishrana u razvoju dece, vrlo često se dešava da se pribegne namirnicama koje su prazne kalorije. Dugoročno takva hrana dovodi do hranjivog deficita, koji utiče na pravilan rast i razvoj.
U pomenutu grupu spadaju namirnice poput viršli, salama, kobasica… Kako su objasnili nutricionisti, što se više hrana prerađuje od onoga od čega je uzgojeno, to se povećava lista dodatih sastojaka. Preciznije, što se hrana više obrađuje to je manje hranjivih sastojaka, ali zato raste udeo šećera, soli i masti.
Prema analizi, gazirana pića ne sadrže apsolutno nikakve hranljive sastojke. I trošenjem tih napitaka deca unose samo gomilu šećera. Zabrinavajući je i podatak da sve više roditelja deci daje pečene krompiriće. A prema istraživanjima oko 14 odsto devetomesečne dece jede pomfrit barem jednom nedeljno.
Brojka raste kako i deca odrastaju, pa tako do godinu daca gotovo 45 odsto jede ruča pomfrit. Krompir, kako kažu stručnjaci, ne sme biti dominantno povrće u ishrani mališana, a posebno ne kada je spremano u dubom ulju i fritezi.
Uz ovu preporuku, ide i ona koja se odnosi na svu brzu hranu: nikako je ne uvoditi u obroke!
pročitajte još i šta pokazuju analize: Sve je više toksina u dečjoj hrani
Jednako štetno za dečji organizam, uz slatkiše su i razne žele poslastice. One su u osnovi šećer, veštačke boje, voda i želatin. Zdrav desert za decu je, recimo, pečena ili pasirana jabuka s malo cimeta. Iako voćni napici sadrže voće ne znači da su zdravi. Preradom se gube vlakna iz svežeg voća.
Uz listu namirnica koje ne bi trebalo davati decu, važno je i znati kako je servirati. Zato stručnjaci skreću pažnju da se vodi računa o veličini zalogaja. Deca se lako mogu ugušiti zdravom namirnicom, kao što su celo zrno grožđa, komad sira, kokice…
Zdravi slatkiši za decu
Keksići od spelte
potrebno:
2 šoljice speltinog brašna; 150 gr butera; naribana korica limuna, malo ekstrata vanile
priprema:
Pomešati sve sastojke dok ne dobijete testo. Testo ostaviti da odstoji u frižideru oko pola sata. Zatim ga razvući i vaditi modlicama oblike (deci može biti zabavno, te možete uživati zajedno spremajući zdrave kolačiće). Keksiće ređati u tepsiju u peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Gotove kolačiće možete premazati medom i nekim domaćim džemom.
Čia puding
potrebno:
2,5 dcl mleka; 100 gr čia semenki; 1 kašičica meda; sezonsko voće (po želji); orašasti plodovi (po želji)
priprema:
Čia semenke i med staviti u mleko i i kuvajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smesu ostaviti u frižideru oko 45 minuta, nakon čega u nju možete dodati voće ili orašaste plodove.
Zdrave kuglice
potrebno:
1 ½ šolje badema; ½ šolje semenki suncokreta; ½ šolje lešnika; 2 kašike kakaa u prahu 2 supene kašike soka od narandže
priprema:
Orašasto voće propržiti i samleti. Nakon toga dodajte i ostale sastojke i masu stavite u da odstoji 15 minuta. Zatim od ohlađene mase praviti kuglice.
*pre pripreme zdravih slatkiša proverite da dete nije alergično na neki sastojak!
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*