Povrćem protiv umora

13/04/2021 11:57

Povrćem protiv umora

Proleće u ljudima izaziva umor, a organizmu je potrebno 15 dana da se prilagodi na novo godišnje doba. Kako bi to telo moglo da uradi vremenski uslovi moraju da budu stabilni uz postepen rast spoljne temperature i bez velikih oscilacija vazdušnog pritiska. Međutim, uglavnom nije tako.

Posledice mogu biti vrtoglavice, glavobolje i promene krvnog pritiska. Za prolećni umor ne postoji medikament u vidu pilula, ali organizmu možemo pomoći ishranom i tako smanjiti posledice koje izaziva. Da bismo se na proleće lakše adaptirali važne su ove stvari: obroci bogati zelenim povrćem, vitamini i minerali, dovoljan unos vode i kratak popodnevni odmor.

pročitajte još i : Izbirljivost je stvar stava!

Povrće je riznica hranjivih materija. Bilo da ih termički obrađujete ili sveže unosite, neophodno je da ga na trpezi bude što više. Mnogo biljaka osim hranjivih vrednosti, čiste organizam od toksina. Među neophodnim na trpezi trebalo bi da se nađu sledeće:

Rukola – je bogata vitaminima K i A, folatima, klorofilom i vlaknima. Hidrira i čisti organizam.

Divlje špargla – samoniklo povrće, i smatra se kraljicom proljeća. Sadrži fosfor, mangan, kalijum, selen, magnezijum, gvožđe, kalcijum… vitamine K i E.

Rotkvica i mladi luk – bogatstvo antioksidansa

Cvekla i šargarepa – hrana za krv, pomoć probavnom sistemu i osnažuje organizam.

Nana – odličan dodatak voćnim salatama. Veliki saveznik zdravlja jetre koji pomaže da se ista očisti od toksina.

Salata za energiju i vitalnost

Bilo kao dodatak ili samostalni obrok, ove salate će obezbediti potrebne hranjive sastojke organizmu. Uticaće na povećanje energije, pa samim tim i na raspoloženje.

možda vas zanima i koje su to Nezdrave navike i zdravi slatkiši

1. Salata od rotkvica, mladog luka i leblebija

Sastojci: 10 narezanih rotkvica; 3 srednja nasečena paradajza; pola šoljice narezanog mladog luka; 1/4 šoljice crvenog luka; šaka kuvanih leblebija; biber, so, maslinovo ulje po ukusu.
Priprema: Pomešati sve sastojke pa dodati malo jabukovog sirća i maslinovog ulja.

2. Salata od avokada, spanaća i korijandra

Sastojci: 6 manjih paradajza; 2 manja zrela avokada; 1,5 šoljica svežeg baby spanaća; 1 kašika nasitno nasečene kore limete; 1/4 šoljice sokaa limete; 3 kašike iseckanog svežeg korijandera;
3 kašike maslinovog ulja; so i biber po ukusu.
Priprema: za dresing – u posudi izmešati sok i koru limete, maslinovo ulje, korijander, so i biber pa time preliti paradajz, avokado i spanać.

3. Salata od špargli i tikvica

Sastojci: 1 veza divljih špargli; 1 šoljica svežeg graška; 5 isečenih rotkvica; 2 srednje tikvice koje iseći na trakice; oko 100 g kozjeg/kravljeg sira; malo soka od limuna; pola šoljice preprženih lješnika; maslinovo ulje; so i biber po ukusu.

Priprema: šparglama iseći drvenasti deo, pa ih posoliti i preliti maslinovim uljem i zapeći 5-10 minuta u rerni na 190 stepeni C. Ohlađene ih ih dodati masi od limunovog soka, maslinovog ulja i izdroblenog sira. U drugoj posudi pomešajte salatu, grašak, rotkvice i tikvice. Pospite celu salatu preprženim lešnicima.

pročitajte još i : Nedostatak kalcijuma može uzrokovati ozbiljne probleme

4. Salata od krastavaca, paradajza i bosiljka

Sastojci: 1/4 šoljice balzamika; 1/4 šoljice pirinčanog sirćeta; 1/4 šoljice maslinovog ulja; 2 češnja belog luka; 2 kašičice soka od limuna; 2 velika krastavca; 7-8 mini paradajza;
1/2 manjeg ljubičastog luka; malo usitnjenog feta sira; 1 kašika iseckanog svežeg bosiljka; so i biber po ukusu.

Priprema: za dresing- pomešati sirće, maslinovo ulje, beli luk, sok od limuna, so i biber. Ostale sastojke stavite u veću zdelu pa ih preliti dresingom i dobro izmiješati.

 

13/04/2021 11:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments