Rani znakovi postporođajne depresije

23/04/2019 12:56

Rani znakovi postporođajne depresije

Statistike su pokazale da 10% porodilja doživi posleporođajnu depresiju. Ona može imati fatalne posledice kako po majku, tako i po novorođenče.

Baš iz tog razloga, važno je na vreme prepoznati postporođajnu depresiju. Pratite svoje psihičko i fizičko stanje i na vreme se obratite za pomoć stručnom licu!

Rani simptomi postporođajne depresije

  1. Normalno je da osećate pad raspoloženja u prve dve nedelje nakon porođaja. Ali ako se i nakon toga osećate bespomoćno, vreme je da reagujete.
  2. Ukoliko vaše misli okupira tuga ili osećaj krivice, to je prvi znak postporođajne depresije.
  3. Nezainteresovanost za stvari koje ste nekad voleli kao što je omiljena knjiga, žanr filma i sl. može da bude upozoravajući simptom.
  4. Postporođajna depresija ogleda se i u poteškoći donošenja odluka, jer žena ne može racionalno da razmišlja. Ako se ovo dešava, a nije simptom hroničnog umora, posavetujte se sa stručnim licem.
  5. Svaka žena brine da li će biti dobra majka, ali ako ova misao okupira vaš svaki dan, vreme je da reagujete.
  6. Porođaj i pridošlica u porodici jeste stresan trenutak, ma koliko bio lep. Ponekad, stres može biti okidač za depresiju.
  7. Misli o samopovređivanju ili povređivanju novorođenčeta direktan su simptom postporođajne depresije!
  8. Na depresiju utiče i promena ritma spavanja, odnosno manjak sna. Zamolite sve u vašoj okolini da vam pomognu da ipak uspete da odmorite, kada vam je odmor potreban.

 

23/04/2019 12:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments