5 metoda u borbi protiv grčeva

11/06/2023 15:53

5 metoda u borbi protiv grčeva

Borba protiv stomačnih grčeva je normalna pojava i borba kroz koju su mnoge mame i njihove bebe prošle. Stručnjaci savetuju nekoliko metoda za ublažavanje bolova. 

Grčevi nisu opasni i predstavljaju normalnu pojavu. Posle određenog vremena grčevi će prestati.

Kako ih ublažiti

Neka beba podrigne

Pedijatri savetuju da roditelji utiču na nagomilavanje vazduha u stomaku bebe. Potrebno je nekoliko puta, u toku hranjenja podići bebu da podrgne. Nakon što se višak vazduha izbaci, nastavite da je hranite. Plakanje takođe utiče na nagomilavanje vazduha u želucu i crevima.

Ljuljajte bebu

Kada beba počne da plače, odmah je podignite i nežno je privijte uz sebe, pa je lagano ljuljuškajte. Otkucaji majčinog srca uticaće na smirenje. Ukoliko ne uspete, pokušajte s vožnjom u kolicima ili automobilu.

Masaža

Prilično efikasna za smirivanje stomačnih grčeva pokazala se masaža. Nanesite bebi ulje na vrhove prstiju, malo ugrejte ruke, pa nežno, kružnim pokretima masirajte stomačić vaše bebe, u smeru kazaljke na satu. Najbolje je da krenete od sredine stomaka, pa zatim postepeno širite krug. Masažu je najbolje otpočeti pre nego što se beba rasplače, ali ne odmah nakon hranjenja.

Bilje koje blago deluje

Stručnjaci savetuju da se bebama pripremi čaj od kamilice, i to sat do dva, pre dojenja. Kamilica sadrži eterična ulja koja imaju pozitivan uticaj na organizam, odnosno deluju smirujuće.

Sisanje umiruje

Činjenica je da se bebe umire nakon što sisaju. Ukoliko dođe do plača, uzmite bebu u naručje, lagano je ljuljuškajte i dajte joj cuclu. Kombinacija ritmičnih pokreta sa sisanjem cucle, trebalo bi da umiri bebu.

11/06/2023 15:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments