Može li novorođenče da prati brze pokrete?

23/11/2022 15:37

Može li novorođenče da prati brze pokrete?

Svaki kontakt između bebe i majke je podjednako važan kao onaj prvi.

Kada komunicirate sa svojom bebom držite se na odstojanju od 20 do 30 santimetara, kako bi ona mogla lepo da vas vidi.

Novorođenče ne može da prati brze pokrete

Naime, od velike je važnosti da tokom komunikacije ne pravite nagle i brze pokrete. Mala beba jednostavno ne može to da prati.

Oni prvo prate radnje pogledom, pomerajući okice levo i desno. Kako rastu, bebe postepeno pomeraju glavicu u jednu, pa u drugu stranu u pravcu izvora zvuka.

Kada beba usavrši potrebne veštine, počinje da prati pogledom gore i dole. Praćenje pokreta i zvuka pomeranjem okica na dole je razlog zašto deca tek na kraju kada usavrše hod po ravnom, mogu da silaze niz stepenice. Naime, to je zato što moraju steći potrebnu stabilnost i sigurnost.

U slučaju boja, novorođenče ih u početku ne vidi. Odnosno, u prvom periodu života, sve im je sivo, crno i belo. Spektar boja se pojavljuje kako deca odrastaju. Stručnjaci ne preporučuju igračke sa sitnim šarama, jer ih zbunjuju. Mnogo lakše će prihvatiti velike šare.

Kada se obraćate bebi, trudite se da budete blizu, kako bi mogla da vas prati. Budite uvek naspram njenog lica. Kasnije kada beba bude počela da sedi i vi ćete sedeti dok pričate sa njom, a kada bude počela da stoji vi možete da kleknete.

Na ovaj način pokazujete svom detetu da ste jednaki i to na pravi način. Kao rezultat, obezbedićete detetu potrebnu sigurnost, da može da vas prati.

23/11/2022 15:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments