Šta uzrokuje bol tokom dojenja i kako ga ublažiti?

16/01/2019 15:04

Šta uzrokuje bol tokom dojenja i kako ga ublažiti?

Dojenje ne bi trebalo da boli, nekoliko dana nakon što beba počne redovno da sisa. Pa ipak, ovo se dešava i stoga, otkrijte koji su najčešći razlozi bola i kako ga ublažiti.

Većina majki doživi bol prilikom prvog pokušaja dojenja, ali on, prema stručnjacima, ne traje duže od 10 do 15 sekundi. Međutim, nekim ženama dešava se da svaki put kada doje, iskuse užasan bol.

Zašto dojenje nekad boli?

Prema lekarima, ukoliko prilikom sisanja u bebinim ustima nisu cela bradavica i areola, dojenje će najverovatnije boleti. Pokušajte da stavite jastuk ispod bebe, kako bi beba bila u boljem položaju, odnosno dovoljno visoko da pravilno sisa. Isto tako, možete da postavite da vam kolena budu više od kukova, isto uz pomoć jastuka.

Pogledajte još: Do kog perioda je preporučljivo dojenje?

Kada postavite bebu, osigurajte da je pravilno počela da sisa. Kao što smo napomenuli, potrebno je da u bebinim ustima u bude cela bradavica i aerola. Ukoliko ostetite bol, zaustavite tok mleka pritiskom dojke na nekoliko sekundi, a zatim popustite stisak.

Bol mogu da uzrokuju i povređene bradavice. Zato je važno da ih pravilno negujete i da menjate dojke, kako bi se jedna “odmorila”.

Pogledajte još: Kako da znamo da je samo dojenje dovoljno za bebu?

Mastitis se još jedan razlog mogućeg bola. On nastaje kada tkivo dojke postane upaljeno i inficirano. Uz bol, simptomi su i crvenilo kože, a moguća je i groznica. Ukoliko osetite ove simptome, javite se lekaru, jer se mastitis u najvećem broju slučajeva leči antibioticima.

Savet plus: Držite kraj sebe pumpu za mleko. Ispumpajte mleko pred spavanje, čak i ako beba ne sisa u toku noći. Tako ćete sprečiti eventualne upale.

Kao što smo već napomenuli, dojenje ne bi trebalo da boli, ali se dešava. Ukoliko duži vremenski period osećate nesnosan bol, što vas ometa prilikom dojenja bebe, obavezno se obratite lekaru!

16/01/2019 15:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments