Kako protiv alergije na kravlje mleko?

06/06/2018 15:37

Kako protiv alergije na kravlje mleko?

Alergija ili intolerancija na proteine u kravljem mleku može biti veliki problem.

Kravlje mleko predstavlja ključnu namirnicu u ishrani beba i male dece.

Kako protiv alergije?

Ukoliko dete pati od alergije potrebno je primeniti odgovarajuću terapiju, odnosno prilagoditi dijetu uzrastu deteta, kao i težini i obliku alergije.

Ukoliko je odojče osetljivo, potrebno je eleminisati proteine kravljeg mleka. Ako je poremećaj nastupio tokom konzumacije veštačke ishrane, preporučuju se hipoalergogeni, odnosno mlečne formule bazirane na ekstenzivnom proteinskom hidrolizatu.

Preparati koji spadaju u ovu kategoriju su sledeći: Pregomin-Milupa, Alfare-Nestle, Nutramigen-Mead Johnson i drugi.

One mlečne formule koje su bazirane na izolatu proteina soje, nemaju hipoalergogeno svojstvo, ali se zbog visokog rizika, ne preporučuju. Pogotovo ne deci, koja imaju intoleranciju na proteine kravljeg mleka.

Primena preparata je rizična i kod bolesnika mlađih od šest meseci. Sojino mleko nema karakteristike semielementarne hrane, a to ga dodatno čini neadekvatnim u terapiji bolesnika sa ispoljenom malapsorpcionijom i/ili malnutricijom.

Postoje i mlečne formule koje su sačinjene od slobodnih amino kiselina. Koriste se primarno u ishrani dece sa alergijom na kravlje mleko.

Zbog velike osetljivosti i rizika, stručnjaci ne preporučuju kozije i ovčije mleko deci sa intolerancijom na protein kravljeg mleka.

Takođe, u dijetetsko-terapijske svrhe se ne preporučuje ni korišćenje formule bazirane na parcijalnom hidrolizatu proteina kravljeg mleka.

06/06/2018 15:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments