Vreme je da beba leži na stomaku

12/06/2018 14:47

Vreme je da beba leži na stomaku

Kad je vreme da beba leži na stomaku? 

Ležanje na leđima prvi je položaj s kojim se susrećemo, a kad je idealno vreme za novi položaj?

Novi položaj 

Roditelji često brinu, odnosno osećaju strah od gušenja. Naime, iako se mnogi boje da stave svoju bebu, da leži na stomaku, nema potrebe za brigu. Beba neće ostati bez vazduha.

Nijedan roditelj neće ostaviti bebu samu i otići da obavlja druge obaveze. Kada odlučite da bebu stavite na stomak, bićete pored nje i pratićete njene korake. Ukoliko primetite da bebi nije prijatno u tom položaju, vratite je na leđa. Beba još uvek nije spremna za promenu položaja.

Pravo vreme za ležanje na stomaku je ono vreme koje beba sama odredi, odnosno kada postane spremna. Spremnost u ovom slučaju zavisi od više faktora, da li je beba bila u inkubatoru i koliko dugo, da li je bilo određenih komplikacija na porođaju, da li je došlo do borbe za vazduh i druge.

Bebe imaju urođeni instinkt, koji ih tera da dišu i da se bore za vazduh. Tako da, onog momenta kada spustite bebu na stomak, a ona počne da vrti glavicom levo desno, ona ustvari traži izlaz.

Veće, odnosno starije bebe koriste ruke, pa će u ovom slučaju pokušati da se oslone na njih. Ovaj proces ne smete sprečavati.

Stručnjaci navode da bebe koje već na rođenju drže glavicu, vrlo brzo legnu i na stomak. Bebu, pogotovo u najranijem uzrastu ne teba dugo držati na stomaku, jer za nju to predstavlja napor. Beba će svojim pokretima ukazati na nelagodnost položaja.

Kada beba leži na stomaku, ona jača mišiće leđa i stomaka.

12/06/2018 14:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments