Kako sačuvati dete od pada?

11/05/2018 12:28

Kako sačuvati dete od pada?

Mala deca najviše povreda zadobiju nakon pada. Padaju dok ne prohodaju, padaju kad prohodaju. Ne možete ih konstantno pratiti i držati na oku, ali možete probati načine, koji mogu smanjiti rizik od mogućeg pada.

Prvo što možete da uradite, jeste da krenete od sebe – nikad ne trčite sa detetom u rukama, pogotovo niz stepenice.

Ne ostavljajte bebu samu na krevetu

Verovatno ćete pomisliti da je to samo momenat, dok prebacite kanal, isključite mašinu, uključite peglu i tako dalje. Ali taj isti momenat dovoljan je da beba sklizne sa kreveta na pod. U pitanju je najpoznatiji scenario, navode stručnjaci, jer bebe rano nauče da se prevrću u stranu. Ovakvi slučajevi ne ostavljaju teže posledice, jer je krevet uglavnom nizak, a i verovatnoća da tepih ublaži udarac je velika.

Vodite računa o stepeništu

Budite pažljivi i vodite računa kada ste na stepenicama sa bebom u naručju. Posledice pada sa stepenica mogu biti veoma ozbiljne. Može doći do povrede glave, vrata i kičme. Stručnjaci iz Centra za istraživanje povreda u Ohaju, navode da su ovakvi slučajevi česti, i da su u većini slučajeva roditelji u jednoj ruci držali dete, a u drugoj neki predmet.

Pregrade za stepenište su jedan od načina da sprečite vašu bebu da se sama upusti u avanturu.

Ukoliko bebu morate da ostavite samu na trenutak, vodite računa da je na sigurnom mestu, sa kog ne može da padne ili da se povredi na neki drugi način. Nikada ne telefonirajte dok držite malu bebu u naručju, one ne kontrolišu dobro pokrete vrata i potrebno je da vam obe ruke budu slobodne kako biste je pridržavali.

Ukoliko možete, obezbedite stolicu za bebe ili kengura-nosiljku, na taj način beba će biti pored vas i bezbedna, dok obavljate svakodnevne poslove.

11/05/2018 12:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments