Kako izabrati odgovarajući sport

30/04/2018 15:36

Kako izabrati odgovarajući sport

Fizička aktivnost kod dece, usmerena energija i obaveza koju trening donosi veoma je bitna kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje i razvoj deteta.

Prednosti koje sport donosi su izgradnja poverenja i timski rad, fizička spemnost i razvijanje odgvornosti.

Kako da znate koji sport odgovara vašem detetu?

Počnite od interesovanja vašeg deteta, od toga da li se radije igra sa drugom decom ili mu više leže radnje koje obavlja samo. Na taj način ćete znati da li je ono za timsku igru ili neki individualni sport.

Kroz timski sport, poput fudbala, odbojke, košarke ili veslanja, dete se uči raznim veštinama koje će mu značiti dalje u toku života. Ukoliko dete ne pokazuje interesovanje za grupni sport, nemojte ga terati, jer ono vrlo lako može stvoriti odbojnost prema sportu, generalno.

Pratite igru vašeg deteta, jer kako stručnjaci smatraju i na taj način možete shvatiti, koji sport bi odgovarao detetu.

Stručnjaci savetuju informisanje o školicama sporta u mestu u kom živite, kao i o najavljenim utakmicama. Ukoliko odete sa detetom na utakmicu, provešćete kvalitetno vreme zajedno,a ujedno ćete saznati da li je ono zainteresovano za konkretan sport ili nije.

Ukoliko dete upišete na određeni sport, nemojte se oduševljeno otisnuti u kupovinu nove sportske opreme, već sačekajte malo. Ako dete posle nekog vreme pokaže zainteresovanost, istrajnost, potrebu i talenat, onda slobodno idite sa njim u kupovinu i pronađite mu odgovarajuću opremu.

Važno je da dete ne sputavate ali i ne upoređujete sa drugom decom. Upoređivanje sa drugima može ozbiljno narušiti samopouzdanje vašeg deteta, pa je vrlo moguće da će izgubiti želju za daljim treniranjem i sportom, ali i da se takav gubitak samopouzdanja odrazi i kasnije u životu i u poslu. Budite mu podrška i podstičite njegov rad i uložen trud.

Bitno je da dete bude srećno i zadovoljno.

30/04/2018 15:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments