Zašto je važno biti inkluzivan?

24/03/2020 15:37

Zašto je važno biti inkluzivan?

O inkluzivnom obrazovanju priča se u svim porama našeg društva i obrazovnog sistema, a težnja da se ono u potpunosti primenjuje ne postoji samo među velikom većinom roditelja, već i među mališanima. 

Inkluzivno obrazovanje je uključivanje deteta sa teškoćama u redovan vaspitno-obrazovni sistem, odnosno uključivanje učenika sa teškoćama u društveni život zajednice na svim nivoima. Škola koja sprovodi ovakav postupak naziva se inkluzivna škola.

Sloboda da se razvijamo u okviru svojih mogućnosti i da imamo jednaka prava u tim mogućnostima upravo nam garantuje inkluzivnost, što je za početak bitno roditeljima, a kasnije najbitnije detetu.

Dakle, nije važno da li imate obdareno dete, dete sa teškoćama u razvoju ili prosečnih sposobnosti – potrebno je da ima jednake šanse da se razvija shodno svojim sposobnostima, a društvo to da prihvati i prigrli.

Ako zapnemo – padamo svi

Ukoliko se zagarantovano pravo deteta, da ima jednake mogućnost za razvoj shodno svojim sposobnostima, pobije, pravimo problem u razvoju jedne ličnosti koji će se kasnije loše odraziti i na porodicu i na društvo.

Na ovako veliki i kompleksan zadatak moraju biti spremni i edukovani i roditelji i obrazovni radnici, koji su u prvim linijama borbe za dobrobit deteta.

Šta može škola da uradi?

Škola može da prilagodi prostor i uslove, a može da ubaci dodatne i posebne aktivnosti, ili poseban raspored aktivnosti. Sa druge strane, postoji prilagođavanje metoda i nastavnih stredstava. Nastavnik ima mogućnost da prilagođava ciljeve i sadržaje nastave, uputstva koja daje učenicima, nastavni materijal, kao i proces ocenjivanja učenika. 

Jedna važna napomena: inkluzivno obrazovanje u Srbiji je tek u razvoju, pa je važan akcenat na strpljenju, praćenju svih relevantinih edukativnih promena radi unapređenja rada i na praćenju svih važnih obuka. 

Ne bi trebalo zaboraviti i na uspostavljanje jasnih temelja u komunikaciji između nastavnika i roditelja.

Postoji li, zaista, inkluzivni jezik?

Ovakva vrsta jezika podrazumeva način komunikacije čiji je primarni cilj osnova inkluzije: prihvatanje, poštovanje i uključivanje ljudi u zajednicu. 

Za to postoje određeni koraci:

  • Izbegavajte reči sa negativnim značenjem,
  • Koncentrišite se na ljude, ne na osobine,
  • Ne pokušavajte da „ulepšate“ činjenice,
  • Vodite računa o rodnoj pripadnosti unutar inkluzije,
  • Ne izbacujte kontekst iz priče.

Inkluzivnost nije laka, ali je budućnost!

24/03/2020 15:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments