Kada je vreme za privatne časove?

20/09/2022 11:46

Kada je vreme za privatne časove?

Nekada su privatni časovi predstavljali retku pojavu, da bi danas postali sastavni deo školovanja.

Takođe, nekada su privatni časovi uglavnom značili dodatne časove iz matematike ili hemije, dok deca danas odlaze na privatne časove iz svih predmeta.

Kada se radi o stvarnom problemu?

Stručnjaci smatraju da privatni časovi nisu potrebni, onda kada dete redovno pohađa nastavu. Naime, izuzetak su situacije, kada dete iz određenog razloga, odnosno usled dužeg odsustva, mora nadoknaditi propušteno, uz dodatnu pomoć privatnih časova.

Privatni časovi predstavljaju nepotreban materijalni trošak za roditelje i negativno utiču na decu, ističu stručnjaci.

Kada dete shvati da će imati pomoć kod kuće, ono prestaje da pazi na času i počinje da ometa druge đake u praćenju nastave. Usled takve situacije, dete neće razviti potrebne radne navike, koje će mu kasnije u životu biti neophodne.

Ukoliko deca pohađaju niže razrede, onda i roditelji mogu da priskoče u pomoć oko zadataka, umesto da ih šalju na privatne časove. Ali, kako to obično biva, roditelji nemaju vremena.

Stručnjaci savetuju roditelje da nađu vremena, jer kroz zajedničko rešavanje zadataka, jačaju i uzajamnu vezu sa detetom.

Deca mogu da se prijave za dopunsku nastavu u školi, kako bi lakše savladala gradivo. Ovaj način učenja daje dobre rezultate, kako kod mlađih tako i kod starijih đaka.

Za razliku od osnovaca, privatni časovi koje uzimaju srednjoškolaci i studenti, često su neophodni i imaju smisla.

20/09/2022 11:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments