Pedijatri savetuju: 5 stvari koje morate znati o povišenoj temperaturi

19/03/2018 09:18

Pedijatri savetuju: 5 stvari koje morate znati o povišenoj temperaturi

Ukoliko dete dobije temperaturu od 38 stepeni Celzijusa, udahnite duboko i poslušajte naredne savete pedijatara.

Povišena temperatura uglavnom je simptom da se telo bori sa nekom upalom. Ponekad je razlog za uzbunu, a ponekad i nije. U nastavku otkrijte sve što treba da znate o temperaturi, prema pedijatrima.

1. Temperatura nije bolest

Roditelji se često koncentrišu na snižavanje temperature, bez da se posvete tome da otkriju šta stoji iza nje. Najčešća zabluda jeste da je povišena temperatura opasna, ali to nije uvek slučaj. Temperature se obično odgovor tela na neku infekciju (bacili ne uzrokuju povišenu temperaturu), a kod dece, infekcija je uglavnom viralna, kao što je obična prehlada ili stomačni virus.

2. Beba i temperatura od 38 stepeni Celzijusa

Ukoliko dete ima manje od tri meseca, a rektalnim pregledom izmerena je temperatura od 38 stepeni i više, obavezno otidite kod lekara. Iako je ova temperatura za odraslu osobu sasvim normalna, kod beba može biti signal za uzbunu, poput bakterijske infekcije.

3. Kod veće dece, vodite se intuicijom

Ukoliko je dete starije od tri meseca, a ima temperaturu od 38 stepeni ili više, to je znak prehlade ili virusa. Pokušajte da skinete temperaturu kupkom u mlakoj vodi i detetu dajte da pije čajeve i vodu. Ukoliko se temperatura ne spusti posle nekoliko dana, posavetujte se sa lekarom.

4. Promena temperature

Nagla promena telesne temperature može da uzrokuje napade, ali oni su veoma retki. Između 2 i 5 procenata dece pre pet godina iskusi ove napade. Oni se očituju u groznici, telo se trese nekoliko minuta, a dete nije u stanju da reaguje na glasove. Kada groznica prestane, dete može biti zbunjeno još pola sata do sat vremena.

5. Digitalni termometar

Doktori savetuju da su osnove najbolje. Upotrebna digitalnog termometra zavisi od uzrasta deteta. Tako se kod beba temperatura najbolje meri rektalno, a kod starije dece, dovoljno je da se meri preko pazuha. Ukoliko dete može da ostane mirno, valjana je i metoda merenja telesne temperature oralnim putem.

19/03/2018 09:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments