Sve o APGAR zbiru: Prva ocena koju beba dobije

28/03/2018 10:39

Sve o APGAR zbiru: Prva ocena koju beba dobije

Dosad ste sigurno čitali bezbroj saveta i upoznavale ste se sa tim šta vas sve čeka tokom trudnoće i nakon porođaja. Jedna od tih stvari svakako je i prvo ocenjivanje bebe- Apgar zbir.

Apgar bodovanje osmislila je Virdžinija Apgar 1952. godine. U pitanju je brza procena početnog zdravstvenog stanja bebe. Tada, dete se boduje minut i pet minuta nakon rođenja, a određuje se broj otkucaja srca, kao i disanje, boja kože, tonus i aktivnost mišića, te kako beba reaguje na nadražaje.

Šta je Apgar ocena?

Ona je osmišljena da bi medicinsko osoblje u porodilištu procenilo koje bebe treba pažljivije posmatrati. Novorođenče sa ocenom pet treba posebnu pažnju, za razliku od onih koji dobiju ocene između sedam i deset. Ukoliko beba minut nakon porođaja dobije ocenu između 5 i 6, a pet minuta nakon toga između 7 i 10, spada u grupu onih beba o kojima ne mora posebno da se brine.

Novorođenče koje dobije ocenu pet i u minuti i pet minuta nakon rođenja biće pod većim nadrzorom, pa čak i na intezivnoj nezi. Kada se vitalni sistem ustali, beba se vraća majci.

Savršene ocene bebe po rođenju

Retko kada beba dobije savršenu desetku, iako ima normalan puls, ružičastu boju kože, normalno diše i pokazuje jake pokrete mišića, te glasno plače. Neke bebe budu sasvim mirne pošto se rode.

Na papiru Apgar zbir bi trebalo da bude samo u medicinske svrhe, ali ocena se saopštava i roditeljima, jer su u nekim slučajevima brojku shvatali kao ocenu inteligencije beba. Ipak, važno je napomenuti da retko kada postoji veza između Apgar zbira i dugoročnog razvoja novorođenčadi. Ako vaše dete ima ružićaste usne i normalno diše, znači da su veliki izgledi da je zdravo.

Izvor:lolamagazin.com

28/03/2018 10:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments