Kako konzumiranje alkohola utiče na trudnoću?

01/06/2018 15:39

Kako konzumiranje alkohola utiče na trudnoću?

Nova istraživanja otkrivaju kakav uticaj na plod ima konzumiranje alkohola u trudnoći.

Naime, čak i male količine mogu uticati na promenu crta lica bebe.

Alkohol utiče na promene oblika lica

Sprovedeno je istraživanje koje je uključilo fotografije lica 400 beba starosti do godinu dana. Rezultati su pokazali male promene oko nosa, očiju i usana. Promene su povezane sa unosom određene količine alkohola.

Ukoliko majka konzumira alkohol u toku trudnoće, nebitno u kom periodu, mogu se javiti posledice, kao što je promena oblika lica.

Naučnici su za ovo istraživanje koristili određeni softver, za obradu podataka od 70.000 fotografija delova bebinog lica. Na ovaj način identifikovane su razlike između beba čije su majke konzumirale alkohol i onih koje nisu.

Pokazalo se da čak i vrlo mali nivo alkohola, poput dva pića nedeljno, mogu uticati na promene lica kod bebe.

Australijski istraživački tim sproveo je drugo istraživanje koje je uključilo 1570 žena, dok je skoro 30 posto njih sakrilo informaciju o konzumaciji alkohola tokom trudnoće.

Stručnjaci navode da ispijanje alkohola nije nužno štetno za fetus, ako je naravno u pitanju mala količina. Sumnja se da konzumacija male količine alkohola u toku trudnoće utiče na promene lica kod bebe, ali još se s sigurnošću ne može tvrditi koliko. Planira se dalje istraživanje, a i posebna studija nakon što deca malo odrastu.

Navode i da su određene facijalne karakteristike povezane s fetalnim alkoholnim sindromom, odnosno posledicama preteranog konzumiranja alkohola u toku trudnoće.

01/06/2018 15:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments