Uticaj magnezijuma u trudnoći

03/10/2018 12:45

Uticaj magnezijuma u trudnoći

Tokom trudnoće, odnosno u drugoj polovini, dolazi do većih promena u koncentraciji elektrolita. To znači, da se smanjuje nivo ćelijskog magnezijuma. 

Nedostatak magnezijuma vrlo lako može dovesti do značajnih zdravstvenih problema.

Nedostatak magnezijuma

Magnezijum je od velikog značaja za decu i trudnice. Brojna istraživanja su pokazala da nedostatak ovog minerala može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema i poremećaja više od 300 ćelijskih reakcija. Ovaj nedostatak može dovesti i do pojave hipertenzije.

Posledice:

Zbog manjka minerala može doći do porasta razdražljivosti glatkog mišića materice i pojave prevremenih kontrakcija. Stručnjaci upozoravaju da je jedan od faktora koji može uzrokovati prevremeni porođaj, poremećaj elektrolita magnezijuma i kalcijuma.

Ono što svaka trudnica treba uradi jeste da obezbedi optimalan bilans minerala, oligoelemenata i vitamina. Potrebno je stvoriti bezbedne uslove za trudnoću, porođaj i život nakon porođaja, održavanjem intraćelijskih procesa u optimalnom odnosu.

Naučno je dokazano da novorođena deca koja imaju probleme sa konstitucijom, krvarenjem u mozgu i probleme sa promenama u tonusu mišića, nemaju optimalni fiziološki odnos magnezijuma i kalcijuma u krvi.

Sve ove neželjene pojave mogu da se spreče. Trudnice moraju imati dobro izbalansiranu ishranu sa preporučenim unosom mlečnih proizvoda, koji su bogati kalcijumom, kao i da konzumiraju blagu mineralnu vodu.

03/10/2018 12:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments