Koje aktivnosti u trudnoći prijaju bebi?

16/11/2021 13:00

Koje aktivnosti u trudnoći prijaju bebi?

Znate li u čemu bebe najviše uživaju dok borave u stomaku?

Poznata je činjenica da se veza između majke i deteta formira dok je beba još u stomaku, a zanimljiv je podatak da beba prepoznaje majčine navike, a neke od njih su joj omiljene.

Naime, sprovedena studija je pokazala da fetus oseti majčino psihološko stanje i raspoloženje.
Žene bi tokom trudnoće trebale da iskoriste sve blagodeti, uključujući i naboj pozitivnih emocija. Što se majka bolje oseća, beba je zdravija i srećnija.

A u čemu to bebe najviše uživaju?

One obožavaju slatku hranu!

Od 13. do 15. nedelje trudnoće, bebe počinju da razlikuju ukuse. Amnionska tečnost ima ukus baš poput hrane koju majka jede i tako se navikavaju na različite ukuse.

Stručnjaci ističu da su bebe sklone slatkišima, jer ih to priprema za dojenje.

Uživanje u toploj kupki!

Bebe mogu da osete promenu temperature, kada su dovoljno velike i pritisnute ka koži majčinog stomaka.

Najviše im prija topla kupka, koja ih smiruje. Istraživanja su pokazala da zvuk tekuće vode pomaže bebi da se opusti.

Češkanje

Receptori za dodir počinju da se razvijaju oko 8. nedelje trudnoće. Bebe su oko 20. nedelje dovoljno velike da osete dodir spolja. One u ovom periodu uživaju u maženju i češkanju.

Glasovi

Od 25. i 26. nedelje bebe počinju da reaguju na buku koja dolazi spolja. Majčin glas je najjasniji i bebe nauče da ga prepoznaju.

Majčin glas im pruža udobnost i sigurnost. Ultrazvuk je pokazao da na bebe utiče i majčin smeh, tokom kog su prilično razigrane. To se dešava usled kontrakcije mišića i bebe su raspoložene.

Muzika

Stručnjaci ističu da slušanje muzike tokom trudnoće ima nekoliko prednosti. Naime, majka proizvodi hormon seratonin i podstiče lučenje odnosno oslobađanje endorfina koji prenosi i na bebu. Dokazano je da muzika kod beba stimuliše čula i podstiče razvoj mozga.

16/11/2021 13:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments