Kako zaštititi dete od alergija i sprečiti ekcem?

11/05/2018 12:19

Kako zaštititi dete od alergija i sprečiti ekcem?

Alergije i ekcemi su česta pojava kod dece. S dolaskom proleća i buđenja biljaka, dolazi i do buđenja alergena i pojave alergija. Na šta su to bebe najčešće alergične i kako sprečiti posledice u vidu ekcema?

Istraživanja pokazuju porast alergena, kao i porast broja onih koji pate od različitih alergija. Alergije ne zaobilaze ni najmlađe, pa se tako sve češće manifestuju i kod beba. Kako se bebe rađaju sa nezrelim sistemima, i kako je za sazrevanje istih potrebno vreme, izuzetno je važna pravilna ishrana i nega. Ali i pored odgovarajuće nege, može doći i dolazi do narušavanja zdravlja.

Kako se manifestuju alergije?

Neke osobe su sklonije alergijama od drugih, zato što se neke bebe rađaju sklonije alergijskim reakcijama od drugih. Alergije se manifestuju kroz alergijski dermatitis, poznatiji kao ekcem.

Razni faktori, unutrašnji i spoljašnji mogu uticati na pojavu ekcema. Genetske predispozicije i upotreba određenih hemikalija koje dolaze u dodir sa kožom bebe, neki su od glavnih faktora. Ukoliko je koža bebe prirodno osetljiva, kao i sistem za varenje, može doći do reakcije na omekšivač sa jačom formulom ili na uvođenje nove namirnice u ishranu.

Pogledajte i: Alergije i bebe:Da li izbegavati hranu sa alergenima?

Na koji način sprečiti ekcem?

Ekcem ili atopijski dermatitis ustvari je bolest preosetljivosti koja se manifestuje na koži. Uglavnom se javlja u drugoj godini života i manifestuje se kroz suvu i crvenu kožu i svrab.

Svrab dovodi do nervoze i stresa, što ponekad dovodi i do suza. Kako biste pomogli vašoj bebi i otklonili ovu neprijatnost, potrebna je odgovarajuća nega. Najbolje je primeniti preparate za osetljivu kožu, kao i odgovarajuću zaštitu od mogućih alergena.

Izbegavajte jake omekšivače i deterdžente, a kada je ishrana u pitanju, najbolje je konsultovati lekara i izbegavati neprilagođenu hranu.

Mladim mamama, danas, mnogo je lakše, kada su ovakve situacije u pitanju. Zahvaljujući napredovanju tehnologije i istraživanjima, postoji sasvim odgovarajuća ishrana i nega na bazi hipoalergenih preparata koji paze na sistem i zdravlje bebe i ne utiču na pravilan rast i razvoj deteta.

11/05/2018 12:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments