Cucla: da ili ne?

14/05/2021 11:36

Cucla: da ili ne?

Istraživanja konstantno dele stručnjake da li da predlažu korišćenje ili ne duda/varalica/laža. Postoje oni koji smatraju da ne treba bebe navikavati na ova pomagala, ali sve su glasniji oni, među kojima je i Američka pedijatrijska akademija, koji navode da bi trebalo podsticati davanje dude mlađim od godinu dana.

Naučnici tvrde da dude mogu da spreče sindrom iznenadne smrti odojčeta, kao i da su one odgovorne za smanjenje rizika od SIDS-a za čak 61 odsto. Takođe, varalica pomaže da se beba oseća dobro, jer sisanje dude stimuliše otpuštanje određenih hemikalija iz mozga koje smanjuju stres.

saznajte i Kako odvići dete od cucle?

S druge strane, ima i pedijatara koji upozoravaju da upotreba duda može da ometa dojenje, kao i da je delimično odgovorna za upale uha. Infekcije uha su češće kod odojčadi preko šest meseci starosti i iz tog razloga APA sugerisala prestanak upotreb varalice kada dete napuni godinu dana. Duda još može negativno da utiče na zubiće, ako se ne koristi propisno. No i ovde se preporučuje da se varalica izbaci pre nicanja zuba.

možda vas zanima i koje su Najbolje pozicije za dojenje (VIDEO)

Kada je izbor duda u pitanju, isti treba ostaviti bebi. Njoj treba dozvolite da isproba nekoliko različitih vrsta, s tim što roditelji treba samo da prilagode veličinu uzrastu. Duda mora biti čista i isključivo da se pere pod mlazom vode, a ako ima sitne pukotine treba je zameniti.

U nastavku par saveta kako da beba bezbedno koristiti cuclu:

– Birati varalicu koje se ne mogu rastaviti na delove.

– Bebi ne nuditi vrh bočice umesto cucle, jer se mogu ugušiti.

– Najširi deo cucle mora biti toliko veliki da ne može proći kroz bebina usta. Cucla mora da ima rupice za ventilaciju.

– Cucle ne treba vezivati za krevatac i kačiti oko vrata bebe.

– Ukoliko je puknuta cucla ili je promenila boju, bacite je.

– Dizajnirane cucle izbegavati.

 

14/05/2021 11:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments