Kako negovati bebine oči kada dođe do začepljenja suznog kanala?

17/07/2018 13:12

Kako negovati bebine oči kada dođe do začepljenja suznog kanala?

Uporne krmelje, koje su česte kod malih beba, mogu prouzrokovati crvene i otekle okice, što je znak da je verovatno suzni kanal začepljen.

Lučenje suza kod beba uspostavlja se mesec dana nakon rođenja.

Kako se izboriti sa zečepljenjem?

Ukoliko se suzni kanal ne otvori tokom prvih šest meseci života, stručnjaci preporučuju laganu i spontanu masažu.

Prstom pritiskajte unutrašnji deo bebinog oka, odnosno koren nosa. Na ovaj način, pokretima od gore ka dole, pritiska se tečnost koja se nalazi u suznoj kesi.

Ovakvom, redovnom masažom, može se otvoriti problematični suzni kanal. Ukoliko ni tad ne dođe do otvaranja, konsultujte se sa oftamologom.

Nega odmah nakon porođaja

Tek rođenim bebama, potrebno je prebrisati okice nakon kupanja, uz upotrebu tufera od vate. Natopite ih prokuvanom i ohlađenom vodom. Za svaki novi potez čišćenja koristite novi tufer, a samo brisanje obavljajte u jednom potezu, od spolja ka unutrašnjoj strani oka, ka nosu.

Ako su krmelji uporni, onda tufere natopite troprocentnim rastvorom borne kiseline i brišite oči naredna tri dana. Ukoliko ovo ne pomogne i krmelji nastave da se pojavljuju, vrlo je moguće da je reč o prvim znacima infekcije. Simptomi infekcije su crvene okice, otekao kapak, žućkast krmelj. U ovom slučaju odmah se obratite pedijatru radi lečenja, jer jedan od uzroka infekcije može biti i začepljen suzni kanal.

17/07/2018 13:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments