Znakovi da je vreme da se izvade krajnici

19/04/2023 09:41

Znakovi da je vreme da se izvade krajnici

Operacija vađenja krajnika je poprilično uobičajena, a u nastavku saznajte da li je potrebna i vašem detetu.

Krajnici su skupovi limfnog tkiva koje se nalaze ispod epitela u ustima i ždrelu. Oni stvaraju limfocite i deo su imunog sistema, a uloga im je zaštita gornjeg dela sistema za disanje od infekcija. Iako u doba puberteta oni se smanjuju i atrofiraju, ponekad, potrebno je izvaditi ih.

Kada je vreme da se vade krajnici?

1. Problem sa koncentracijom u školi

Ukoliko dete ima problem sa hiperaktivnošću, poremećajem pažnje, promenom raspoloženja, možda ćete pomisliti da dete ima ADHD. Ipak, postoji mogućnost da su glavni krivac krajnici. Povećani krajnici blokiraju dotok kiseonika, uzrokuju nekvalitetan san, buđenje tokom noći, što dalje može da dovede do razražljivosti i hroničnog umora.

2. Hrkanje

Ukoliko dete hrče, veoma glasno i veoma često, postoji mogućnost da mu krajnici smetaju da pravilno diše. Postoji mogućnost da će hrkanje prestati kada se krajnici u pubertetu smanje.

3. Bol u grlu

Kada su krajnici uvećani ili inficirani, dete će imati poteškoća prilikom gutanja, a grlo će ga boleti. Doktori savetuju da se krajnici izvade onda kada u toku jedne godine, dete ima ovih problema desetak puta.

4. Infekcije ušiju

Čak i ako detetovi krajnici deluju zdravo, ipak može doći do infekcija, usled povećanih krajnika, najčešće do upale ušiju.

5. Disanje na usta

Kada su krajnici povećani, dete može imati osećaj da je nos zapušen, te će početi da diše na usta.

19/04/2023 09:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments