Šta je menopauza?

26/07/2021 11:44

Šta je menopauza?

Menopauza je normalan prirodni ciklus ta žene, kojeg se ne treba plašiti. Ona predstavlja kraj reproduktivnog perioda života žene. Prema podacima više od 45 odsto žena se u državi nalazi u pre ili postmenopauzi. Ovu fazu prate jedna i prijatne i neprijatne pojave od pojave valunga, preko ređih glavobolja do prestanka PMS. To je vreme kada se nivo estrogena i progesterona smanjuje te nakon ovog procesa može biti povećan rizik za pojavu osteoporoze ili kardiovaskularnih bolesti.

Menopauza se uglavnom javlja između 48. i 50. godine, međutim zabeleženi su slučajevi klimaksa kod žena starosti između 42. i 43. godine. Kada će neka žena ući u ovaj proces najviše zavisi od genetike, ali i načina života, odnosno izloženost stresu. Menopauza se najpre prepoznaje po neurednom mestrualnom ciklus ili izostanku menstruacije.

Lekari navode da menopauza ne dolazi odjednom i “sama”. Pre ovog ciklusa predhodi period oko 45. godine kada menstruacija kod većine žena postaje sve ređa i neredovna i taj period se zove se premenopauza. Znak da je menopauza počela je kada 12 meseci za redom nema menstruacije.

možda vas zanima i: Šta su to sunčani vitamini?

U tom periodu jajnici proizvode manje estrogena i progesterona i to, uglavnom, bude praćeno valunzima, znojenjem i naglim napadima vrućine.S druge strane, manjak hormona ima i povoljan učinak. Kod većine žena migrene prestaju, kao i što nema predmenstrualnog sindroma, problema sa miomima i endometriozom.

Međutim, ovaj faza zahteva da žene redovno rade Kegelove vežbe, jer dolazi do slabljenja tkiva bešike i karlice. Lekari podsećaju da je stil života od izuzetne važnosti u ovom procesu. Očuvanje zdravlja u tom periodu podrazumeva i unošenje belačevina iz belog mesa, ribe, konzumacija povrća i voća, ali i smanjivati unos ugljenih hidrata i masnoće. Veoma je važno uvođenje fizičke aktivnosti kao što su šetnje i vežbe tegovima. Preporučuje se manje trošenje kafe, alkohola i cigareta, ali i unos aktivnog oblika vitamina D 350 svaki dan kao Mg++, koji je značajan za očuvanje kostiju.

saznajte i koji su Jasni znaci koji ukazuju na to da vam nedostaju pojedini vitamini

Od biljnih preparata savetuju se izoflavoni crvene deteline (Feminal, OestrofaktE) soje (Inoclim, Menopausal) kao i biljka Cimcifuga racemoca (Cimifem, Remifemin), Indijski ginseng koji smatraju za eliksir mladosti. Ove biljke sadrže fitoestrogene koji značajno mogu ublažiti  tegobe, popraviti raspoloženje, umanjiti osećaj umora i pomoći kod problema sa nesanicom.

 

26/07/2021 11:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments