Znate li šta je mekonijum?

06/07/2022 10:01

Znate li šta je mekonijum?

Kako izgleda zdrava bebina kaka, odnosno kada se stolica formira?

Stručnjaci skreću pažnju na izgled bebine stolice na osnovu ishrane.

Prva stolica i pre rođenja

Stolica dobija određen oblik, grmuljičast i žutu boju, onda kada bebe počne da konzumira humano mleko. Ukoliko je beba na veštačkoj ishrani, javiće se gušća stolica maslinasto – žućkaste boje. U tom slučaju creva se teže prazne, pogotovo ako dete uopšte ne konzumira vodu.

Kada dete prelazi na mešovitu hranu i kada se u ishranu uključi meso, stoilica poprima braon boju i postaje formirana.

Povrće, zelene boje i dodatak gvožđa obojiće stolicu u zeleno. Ovo takođe može da se javi i usled neuhranjenosti i crevnih infekcija.

Mekonijalna stolica može biti eliminisana i pre rođenja. Reč je o pojavi koja uzrokuje zelenu plodovu vodu. Ovo je znak fetalne patnje, koja isključuje mogućnost niske urođene crevne opstrukcije.

Ako dođe do toga da se ne eliminiše ranije, očekuje se u naredna 24 sata nakon rođenja. Ukoliko se ne pojavi ni tad, to je znak da nešto nije u redu.

Lekar će u tom slučaju obaviti rektali pregled i proveriti da li je anus prolazan i da li postoji sadržaj u zadnjem delu debelog creva. Ukoliko postoji, često se sadržaj isprazni odmah nakon pregleda.

Tada će lekar uraditi rektalni pregled i ustanoviti da li je anus prolazan i da li u zadnjem delu debelog creva (rektumu) ima sadržaja. Vrlo često se ovaj sadržaj isprazni posle pregleda.

06/07/2022 10:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments