Kako pravilno održavati higijenu zubića?

09/05/2023 15:39

Kako pravilno održavati higijenu zubića?

Pojava prvih zubića označava i težak period, pun nervoze i bola. Ono što treba da uradite jeste da se snabdete strpljenjem, ali i četkicom za zube.

Kada se pojave prvi zubići, počnite da ih perete. Stručnjaci savetuju vrlo malo paste, poput zrna graška i malu, meku četkicu koja je namenjena bebama.

Šta izbegavati?

Koren stalnih zuba nalazi se u desnima, pa su itekako podložni oštećenjima usled uticaja šećera. Šećer u velikim količinama treba izbegavati, pa tako smanjite detetu unos slatkiša i grickalica, pogotovo između glavnih obroka.

Ukoliko se unosi velika količina grickalica i šećera, postoji veliki rizik da dođe do oštećenja gleđi, odnosno pojave karijesa.

Slane grickalice, čips i smoki zamenite zdravim štapićima od povrća ili hleba. Ovi štapići deluju kao pravi čistači naslaga hrane sa zubića. Posle obroka preporučuje se čaša vode, radi ispiranja usta, ali i zubića.

Od napitaka, stručnjaci preporučuju vodu i mleko, pa i prirodne sokiće, koji sadrže mnogo fruktoze.

Kakvu pastu za zube koristiti i kada je vreme za zubara?

Naučna istraživanja pokazala su da dečije paste za zube sa manjom koncentracijom fluora nisu efikasnije od paste za zube koju koriste odrasli. Zato stručnjaci savetuju da ovakav tip paste upotrebljavaju samo one mame, koje žive u predelima gde se pijaćoj vodi dodaje fluor.

Kod zubara dete možete odvesti kada god želite, odnosno kada mislite da je potrebno. Stručnjaci savetuju da dete odvedete kod zubara što ranije.

Dete možete slobodno povesti sa sobom na pregled, kako bi se što pre naviklo na ordinaciju, zubara i sam pregled, te prihvatilo to kao sasvim normalnu stvar.

09/05/2023 15:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments