Šta je spontani pobačaj i koji su rizici za njega

28/10/2019 10:52

Šta je spontani pobačaj i koji su rizici za njega

Spontani pobačaj se definiše kao neželjeni prekid trudnoće do 28 nedelje, dok plod još nije sposoban za vanmaterični život.

Uzroci spontanog pobačaja

Svaki drugi spontani pobačaj nastaje zbog nesposobnosti zametka za pravilan razvitak.

Ipak, uzroci mogu biti različiti:

  • Genetski – najčešći su spontani pobačaji u I trimetru trudnoće, kao hromozomopatije, abnormalnosti polnih hromozoma ( Tarner sy X0, Klinefelter XXY),
    poliploidije, triploidije (75%), tetraploidije (20%).
  • Anatomski – kongenitalne anomalije uterusa, insuficijencija unutrašnjeg ušća, miomi.
  • Infekcije – Clamydia trachomatis, Micoplazma hominis, Ureaplasma urealiticum, Listeria monocytogenes, CMV ( citomegalovirus), HSV ( herpesimplex virus)
  • Endokrini – Diabetes mellitus, poremećaj rada štitne žlezde, insuficijencija žutog tela.
  • Imunološki – antinuklearna antitela, antifosfolipidna antitela, citotoksična, antimikrozomalna, i dr. posle invazivnih dijagnostičkih postupaka u ranoj trudnoći (biopsija, amniocenteza)

Simptomi spontanog pobačaja

Najraniji znak spontanog pobačaja je krvarenje iz vagine koje može biti različitog intenziteta. Uz krvarenje se najčešće javljaju bolovi u donjem delu stomaka, a kod kasnog spontanog pobačaja i oticanje plodove vode.

Nije svako krvarenje iz vagine znak spontanog pobačaja, a posebno ako se radi o vrlo ranim oskudnim krvarenjima na samom početku trudnoće. Ovakva oskudna krvarenja mogu se javiti i tokom procesa implantacije – implantacijsko krvarenje.

Obzirom na moguće posledice krvarenja u trudnoći, svako krvarenje iz vagine mora se shvatiti ozbiljno i uvek će se označiti kao preteći spontani pobačaj. Ukoliko uz krvarenje i bolove u donjem delu stomaka dolazi do istodobnog otvaranja vrata materice, radi se o započetom pobačaju ili pobačaju u toku. U svim ovim slučajevima terapija je konzervativna i ekspektativna: pre svega strogo mirovanje uz terapiju gestagenskim lekovima (Dabroston tab, Utrogestan kaps) koji na određen način desenzibiliziraju i opuštaju matericu.

28/10/2019 10:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments