Zašto deca vuku omiljene stvari za sobom?

07/08/2018 15:00

Zašto deca vuku omiljene stvari za sobom?

Deca od dve godine često ne mogu bez svoje omiljene igračke pa je svuda vuku za sobom. To može biti omiljena igračka bez koje ne mogu da zaspu ili omiljena majica koju nose po čitav dan.

Nisu samo stvari opsesija u ovom uzrastu, često su to i boje.

Nošenje igračaka svuda

Stručnjaci tvrde da ovi predmeti predstavljaju vid utehe, u svetu koje deca doživljavaju kao strašno mesto, međutim, oni to brzo prerastu.

Do problema može doći ukoliko se plišana igračka zagubi. Te igračke, kostimi ili omiljeno ćebence, deci pružaju sigurnost kada ulaze u prostoriju punu nepoznatih ljudi ili kada su ostavljena sama u vrtiću. Od velike je važnosti prihvatiti ovu opsesiju i dopustiti detetu da predmet iste nosi sa sobom.

Deca doživljavaju razna uzbuđenja, koja pokušavaju da ublaže nekim stvarima, jer ne mogu da iskažu osećanja. Njima ovi predmeti predstavljaju zamenu za društvo roditelja, kada ostaju u vrtiću.

Ukoliko vam mališan traži da mu svako veče pred spavanje čitate istu bajku, to znači da mu to pruža sigurnost. Bitno je da otkrijete koje radnje su okidači za ovo stanje ili u kojim trenucima dete želi da se zaštiti. Kada otkrijete o čemu je reč, moći ćete da mu pomognete da prevaziđe stres.

Može se destiti da omiljeno ćebence ili igračku zaboravite, na primer, kod bake i deke, tada objasnite mališanu da razumete ozbiljnost situacije, odnosno da vam je jasno koliko mu to znači. Pustite dete da se smiri i ponudite mu zamenu, drugu igračku na čuvanje ili jednostavno dopustite da se isplače i navikne na novonastalu situaciju.

07/08/2018 15:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments