Kako “izaći na kraj” sa tvrdoglavim detetom?

26/03/2018 09:26

Kako “izaći na kraj” sa tvrdoglavim detetom?

Da li i vi imate dete koje ima tešku narav, tvrdoglavo je i ne znate kako da postupate sa njim? U nastavku otkrijte šta o tome imaju da kažu psiholozi.

Ukoliko dete neće da ustane na vreme za školu/vrtić, iako zna da mora, odugovlači da oblačenjem kako bi “kontrolisalo” vreme polaska, ne poštuje pravila vezana za spremanje sobe ili obavljanja školskih obaveza, u pitanju su odlike tvrdoglavog deteta koje može da iznervira i najstrpljivijeg roditelja.

Kada je u pitanju vaspitanje ovakve dece, potreban je sasvim drugačiji pristup od kažnjavanja i ucenjivanja, a nra prvom mestu to su lukavstvo i tolerancija.

Vaspitanje tvrdoglavog deteta

Ono što sva deca, pa čak i ona tvrdoglava, vole su svakako – igre. Ukoliko uspete da pronađete i smislite igru za svaku situaciju u kojoj se nađete sa njima “u sukobu” olakšaćete samo vaspitanje. Pored toga, potrudite se da ih ne uslovljavate kaznama, već nagradama koje jednostavno neće dobiti ako ne budu dobri. Ne postoje kazne, ali ni nagrade ako tako nastave da se ponašaju.

Psiholozi se slažu sa tim da je kontraproduktivno vikati na neposlušnu i tvrdoglavu decu. Oni imaju više energije, a i njihov jedini cilj jeste – da bude onako kako su oni zamislili, tako da su velike šanse da će oni pobediti u tome, a samim tim će vaši pokušaji da ga dovete u red – pasti u vodu.

Igre sa tvrdoglavom decom

Kada dete odbija da uradi domaći ili ne pospremi sobu iako ste mu to dali kao zadatak – to je povod za igru! Osmislite takmičenje u kom je cilj postaviti ili oboriti rekord. To će im skrenuti pažnju od toga da se oni u tom trenutku ponašaju u skladu sa vašim željama, a ne njihovim. Izazov da za 15 minuta spreme sobu ili urade domaći preokupiraće ih u potpunosti i biće im dovoljna motivacija da zaista i ispune zadatak koji im je postavljen.

Dete- vaš pomoćnik

Svako dete želi što pre da odraste te često zavide odraslima, jer oni mogu da se ponašaju “kako žele”, te odraslima niko ne govori šta treba da urade. Upravo je to način da lukavstvom pobedite tvrdoglavost i neposlušnost kod vašeg deteta.

Dajte do znanja svom detetu da može pomoći i ono će se tada osećati kao odrasla osoba. Naravno, neka zadatak bude onaj koji može da uradi. Da ne bi ispalo daopet naređujete, recite da od njihovog doprinosa i pomoći zavisi kada ćete krenuti na dogovoren porodični izlet ili da li ćete na vreme stići u bioskop. Tada će se ono osećati posebno važan član porodice. Ovo je odličan način da pokažete detetu koliko je bitno ispuniti sve obaveze na vreme jer nakon toga sledi slobodno vreme u kom se tada može uživati bez iakakvog pritiska.

Ne kritikujte

Izbegavajte kazne i kritike na račun ponašanja vašeg deteta. Nemojte ignorisati njegovo loše ponašanje, ali potrudite se da naglašavate one dobre i pohvalite ga što češće kada uradi nešto dobro. Kada dete shvati koliko je lepo biti dobar jer ih tada svi hvale poželeće da se tako ponašaju što češće. Zato recite da baš lepo sprema krevet čak i ako to nije istina.

“Ne” zamenite sa “da”

Najčešći odgovor tvrdoglave dece jeste negativan, šta god da je u pitanju. Uglavnom to kažu samo da bi pokazali da oni imaju svoje mišljenje. Poigrajte se sa njima i pitajte ih pitanja na koja sigurno znate da moraju odgovoriti sa “DA”. Kada dete da nekoliko potvrdnih odgovora već će početi drugačije da se ponaša.

Dozvolite im da biraju

Deca sa jakim karakterom i  voljom imaju potrebu da pokazuju svoje mišljenje i ne vole kad nešto moraju da urade. Oni žele da sami odaberu šta će raditi, gde i kad će ići ili šta će obući. Upravo tu vi nastupate ukoliko želite da uradi nešto kako vi kažete.

Sigurno ste do sada shvatili da kod njih ne “prolazi” vika, naredbe ili molbe, zato im treba pružiti priliku da “biraju”. Međutim, oni će birati samo ono što im vi ponudite. Ponudite im nekoliko opcija i dajte ima priliku da biraju. On neće shvatiti da ih vi kontrolišete i imaće osećaj da je krajnja odluka samo njihova.

26/03/2018 09:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments