Načini za sprečavanje noćnog mokrenja u krevet

16/05/2018 14:41

Načini za sprečavanje noćnog mokrenja u krevet

Mokrenje u krevet kod dece, pa i one malo starije, nije ništa neobično. Naprotiv, ovakva situacija prilično je česta. Predstavljamo vam nekoliko načina koji mogu pomoći u suzbijanju ili u prekidu mokrenja u toku noći.

Ne krivite dete

Dete ne mokri u krevet namerno. Ukoliko budete galamili na dete zbog mokrenja u krevet, možete dovesti do situacije u kojoj će dete prestati da unosi određenu količinu tečnosti, iz straha, što može dovesti do dehidratacije i drugih većih problema, od samog mokrenja. Otvoreno razgovarajte sa detetom, ono mora biti svesno da nije jedino, i da mnoga deca u tom uzrastu prolaze kroz istu situaciju.

Razgovarajte sa pedijatrom

Razgovarajte s pedijatrom koji prati razvoj vašeg deteta, o noćnom mokrenju, kako bi ispratio proces učestalosti mokrenja i kako bi vam najlakše objasnio kako da se nosite sa celom situacijom. Ukoliko je dete starije od pet godina ili je do pojave noćnog mokrenja došlo iznenada, pedijatar će vam pomoći da utvrdite razloge zbog kojih se tako nešto događa.

Podsetite dete da obavi nuždu pre odlaska na spavanje

Postarajte se da dete mokri pre nego što ode u krevet, na spavanje. Nakon što dete isprazni bešiku, manje su šanse da urinira u toku noći. Ovo neće “izlečiti” mokrenje ali će svakako pospešiti šanse da krevet u toku te noći ostane suv. Takođe, vodite računa da se dete ne “naliva” tečnošću pred odlazak na spavanje.

Moguća upala

Upala bešike je česta pojava. U ovom slučaju najbolje je posavetovati se s pedijatrom.

16/05/2018 14:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments