Kada beba najbrže raste?

25/11/2022 12:52

Kada beba najbrže raste?

Tokom prve godine života bebe najbrže rastu, iako se njihove aktivnosti u tom periodu svode samo na spavanje, hranjenje i igranje.

Upravo je to period kada je ubrzan rast najočigledniji na fizičkom nivou.

Prva godina

Stručnjaci navode da deca školskog uzrasta rastu oko 2 centimetra godišnje, dok u prvih 12 meseci života, beba poraste 25 centimetara.

Iako je svako dete zasebno, u prvih sedam dana života, stvari su potpuno iste za sve. Naime, beba je u prvoj nedelji naučila na dojenje, a mama se prilagodila.

Zanimljivo je,  da onog trenutka kada mama pomisli da je utvrđen raspored dojenja, počne da sumnja da je beba non stop gladna.

U prvoj godini života metabolizam bebe je veoma brz, te i potreba za hranom nekada može da bude veća u odnosu na druge dane. Stručnjaci napominju da je u pitanju sasvim normalna pojava. Pored straha da je dete gladno, roditelje često muči i nedostatak sna ili previše sna.

Spavanje igra važnu ulogu u proizvodnji hormona rasta. Ako je beba spavalica, onda je pustite da spava, jer ona tako raste. Ukoliko bebac neće da spava, potrudite se i obezbedite adekvatne uslove.

Ako je beba uznemirena, to može ukazivati na određen problem, dok beba koja je stalno gladna, može ukazivati na nedostatak mleka.

Briga i pažnja da se sve odradi i bude kako treba su normalna pojava, ali nemojte se previše opterećivati. U prvoj godini života deteta teba uživati, jer zaista prođe za čas.

25/11/2022 12:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments