Mucanje: Kako da pomognete detetu?

08/04/2020 09:04

Mucanje: Kako da pomognete detetu?

Dete bi trebalo da krene u prvi razred, ili je tek krenulo, a ima problema u govoru, odnosno muca. Zašto se javlja ovaj problem i na koji način možete da pomognete detetu?

Pored toga što je detetu neprijatno i pred vama i pred drugarima, čini ga/je nervoznim/nom, usporava konverzaciju koju ono želi da započne, sprečava da ispolji naučeni vokabular i može da učini da dete ima manju potrebu da priča.

Zašto dete muca?

Mucanje je govorno jezički poremećaj. Ono može da bude genetski uslovljeno, a neretko je posledica pozitivnog ili negativnog stresa. 

Navodno, do mucanja može da dođe kada misao deteta prednjači u odnosu na razvoj govora, i kada dete želi da kaže više nego što može.

Strah od govora može da bude uzrok mucanja, a ako je to razlog, dete je svesno tog problema i na dalje planira svoj govor. Ovo je sekundarno mucanje. 

Pre traumatskog mucanja, koje je nekako najradikalnije, postoji fiziološko, koje je prelazna razvojna faza gotovo kod svakog deteta, a i primarno mucanje – dete ponavlja pojedine glasove ili slogove, ali ne i reči.

Veoma je važno da roditelji pravilno reaguju i znaju, da li bi trebalo i kada, da se obrate logopedu. 

Šta pre toga možete da uradite?

  • Govorite sporije i pažljivo slušajte,
  • Postavljajte pitanja,
  • Pomozite da dete izgradi samopouzdanje,
  • Ne izbegavajte da razgovarate o problemu sa detetom,
  • Ponašajte se normalno i svakodnevno,
  • Budite strpljivi.
08/04/2020 09:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments