Da li je dete dovoljno jelo?

09/08/2022 15:49

Da li je dete dovoljno jelo?

Mala deca itekako znaju kada su se najeli.

A kako da to znate i vi?

Kada su deca sita?

Pravilna ishrana je od velike važnosti pogotovo u detinjstvu, kako zbog zdravlja, tako i zbog kasnijih navika. Ishrana je povezana sa razvojem mozga, odnosno sa mentalnom stabilnošću.

Mali unos hrane može uticati na to da dete bude neuhranjeno, dok prekomeren unos može uticati na rani nastanak gojaznosti.

Stručnjak i dijetetičar Ajlin Bijan navodi da decu ne treba učiti koliko da jedu, ali je bitno pokazati im kako da prepoznaju osećaj gladi i sitosti. Kako ćete to uraditi? Vrlo je jednostavno. Dete hranite kada je gladno, ali mu dozvolite da prestane kada ukaže osećaj sitosti.

Važno je proveriti etikete na namirnicama i informacije o nutritivnim i kalorijskim vrednostima prerađene hrane. Vodite računa da kalorijske potrebe deteta nisu poput vaših, one se veoma razlikuju.

Mali i česti obroci

Deci su potrebni mali i česti obroci. Kako imaju male želuce, oni se brzo zasite, a to znači da ako dete okrene glavu od kašike to znači da je sito i nemojte ga terati da pojede još jednu kašiku hrane.

Uradite to na pravi način. Kada pokaže znake da je gladno onda ga hranite i prestanite kada okrene glavu. Vremenom, kako raste počeće da jede više, a produžavaće se i vreme između obroka, dok ne bude moglo da se hrani u redovnim terminima za obroke.

Obezbedite detetu zdrave namirnice na stolu, umesto šećera i praznih kalorija.

09/08/2022 15:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments