Kada je pravo vreme da se poseti oftamolog?

08/11/2016 09:54

Kada je pravo vreme da se poseti oftamolog?

Kako biste utvrdili da li vaše dete ima problem sa vidom, potrebno je na vreme posetiti oftalmologa, ali kada je pravo vreme za posetu očnom lekaru?

S obzirom na to da mala deca ne mogu da sami ustanove da li imaju ovaj problem ili ne, potrebno ih je već imeđu dve i tri godine odvesti na prvi pregled.

Iako su jako mali, u ovom periodu se može otkriti da li imaju problema sa vidom ili ne, a ako nemaju – nemate potrebe za brigom sve do početka škole, kada bi opet trebalo da posete oftalmologa.

Ako je i sa sedam godina sve u redu sa vidom vašeg deteta, sledeći očni pregled bi trebao da bude na kraju osnovne škole, kada je dete u pubertetu i kada dolazi do različitih promena u njihovom orgnaizmu.

Da li dete ima problem sa vidom?

Nemojte čekati ništa ukoliko primetite da vaše dete ima problem sa vidom koji se manifestuje na različite načine. Među pokazateljima da nešto nije u redu je često žmirkanje, trljanje i diranje očiju, približavanje ekranu ili “šetanje” očijum odnosno nemogućnost da se fokusira i zadrži pogled na nekom predmetu.

Ako se na vreme prepozna problem i na adekvatan način koriguje i leči, može se sprečiti dalje napredovanje bolesti ili i u potpunosti iskoreniti problem.

08/11/2016 09:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments